U noći kada su se poplave sručile na Kreševo, ef. Naid Kršić pokazao je izuzetnu hrabrost i predanost svojoj zajednici. Od jedan sat iza pola noći, on je bio aktivan u animiranju i organiziranju građana u nastojanju da se spasi od poplava. Njegova prva akcija bila je poziv načelniku opštine i predsjedavajućem Općinskog vijeća Kreševo, kroz koji je upozorio na moguće posljedice koje bi mogle nastati usljed nadolazećih vodnih talasa.

Nakon što je obavijestio odgovorne, ef. Kršić se uputio po mahali, budivši sve koje je mogao. Njegova misija bila je jasna: mobilizirati ljude za zajednički napor u borbi protiv prirodne katastrofe. Uz saradnju sa opštinskim službama, nastavio je raditi na otklanjanju štete koja je nastala zbog poplava.

U trenutku kada smo ga zatekli, sat vremena prije džume, ef. Naid se nalazio s džematskim odborom i džematlijama u naporima čišćenja blata i pijeska u Kreševu, kao i u haremu Čarsijske džamije. Ovaj prizor odražava njegovu predanost i želju da pomogne svojoj zajednici u trenucima velike nevolje, a informacije o njegovom radu potvrdio je i Medžlis Islamske zajednice Kiseljak.

Donja Jablanica: Efendija i njegova supruga spasili sedam osoba

S druge strane, u Donjoj Jablanici, situacija je također zahtijevala hrabrost i brzu reakciju. Efendija Semir Jahić i njegova supruga pokazali su nevjerovatnu odlučnost spašavajući najmanje sedam osoba. Ova hrabra dvojica, koristeći prazne boce za vodu, otplivali su iz potopljenih kuća do kupole džamije, gdje su čekali spasioce. Tokom te dramatične noći, Semirova supruga je na svojim leđima prebacila najmanje jedno dijete do obale, pokazujući izvanrednu hrabrost i posvećenost životima drugih.

Na zoru, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite evakuirali su efendiju Jahića, koji je ostao na kupoli džamije kako bi se osiguralo da niko ne bude ostavljen bez pomoći. Ova dva slučaja hrabrosti i solidarnosti u kriznim vremenima svjedoče o snazi zajednice i duhovnom vođstvu koja je ključna u trenucima kada su ljudski životi u pitanju.

Kroz ove akcije, efendije su pokazali ne samo svoju dužnost kao vjerski lideri, već i kao odgovorni građani koji su spremni stati na čelo zajednice i suočiti se s izazovima prirode. Ova iskustva ostavljaju snažan utisak na sve nas, podsjećajući nas na važnost zajedništva i humanosti u teškim trenucima prenosi saff.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here