Safet Isaković Džidžo, nosilac prestižnog priznanja Zlatni ljiljan, dugogodišnji borac i heroj, izgubio je svoju posljednju bitku – onu za pravdu. Njegova višegodišnja borba s pravosudnim sistemom dosegla je tragičan vrhunac nakon što mu je izrečena četvrta presuda, ovoga puta osuđujuća, kojom mu je određena zatvorska kazna od četiri godine. Nažalost, ovaj preokret došao je nakon što su prethodne tri presude bile oslobađajuće, a krivica mu nije mogla biti dokazana.

Safet Isaković je ranije bio oslobođen dvije puta pred Kantonalnim sudom u Bihaću, dok je kasnije i Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio da nije kriv za ubistvo jednog pripadnika tzv. Vojske Republike Srpske. Međutim, presuda koja je stigla sada optužuje ga za komandnu odgovornost, iako nije direktno povezan s izvršenjem zločina. Ova promjena u optužbi izazvala je šok i razočaranje, ne samo kod Safeta, već i kod svih onih koji su vjerovali u njegovu nevinost.

Ipak, ono što dodatno pojačava bol i simboliku ovog slučaja je činjenica da je presuda stigla na vrlo značajan datum za Isakovića – na dan pogibije komandanta Izeta Nanića i Isakovićeva dva brata, Ise i Sulje, kao i njihovog daidže Mehe. Ovaj tragični gubitak obitelji i saboraca u ratu ostavio je neizbrisiv trag u Isakovićevom životu, a sada se taj datum povezuje i s njegovom osobnom borbom protiv sistema.

U ponedjeljak, Safet Isaković je, bez izbjegavanja i suprotstavljanja, sam pristupio zatvoru na Lukama kako bi izdržao kaznu koja mu je izrečena. Iako suočen s nepravdom, pokazao je dostojanstvo i hrabrost koje su ga krasile tokom cijelog života. Dok su ga ispraćali njegovi prijatelji i saborci, Safet je s rukom na srcu uputio poruku svima: „Sve će ovo jednom biti juče.“

Ove riječi, iako jednostavne, odražavaju njegovu vjeru da će istina i pravda na kraju pobijediti, bez obzira na trenutne okolnosti. Za one koji ga poznaju, ova rečenica sažima njegovu životnu filozofiju – strpljenje, izdržljivost i vjera u pravdu, čak i kada se čini da je sve protiv njega.

Isakovićev slučaj ukazuje na složenost pravosudnog sistema i pitanje odgovornosti za ratne zločine. Iako su mnogi borci poput njega heroji svog naroda, često se nađu u situaciji gdje moraju dokazivati svoju nevinost, unatoč nedostatku čvrstih dokaza protiv njih. U Safetovom slučaju, činjenica da je tri puta oslobađan od optužbi nije bila dovoljna da se konačno okonča njegova borba s pravosudnim institucijama. Ovaj ishod je izazvao veliko razočaranje i kod onih koji su ga pratili i podržavali kroz sve te godine.

Safetova priča nije izolovana. Mnogi bivši borci suočavaju se s optužbama za komandnu odgovornost, iako nisu direktno sudjelovali u zločinima. To otvara pitanja o pravdi, odgovornosti i načinu na koji se tretiraju oni koji su branili svoje domove i narod. I dok borba za pravdu traje, Safet Isaković ostaje simbol hrabrosti, ne samo u ratu, već i u miru, boreći se za svoju čast i dostojanstvo.

Zaključak koji se može izvući iz ove situacije je da, bez obzira na sve, borba za pravdu nije uvijek brza niti laka. Ona zahtijeva strpljenje, izdržljivost i vjeru. Safet Isaković, heroj iz proteklog rata, pokazao je da, iako pogođen osobnim gubicima i nepravdom, čovjek može ostati dostojanstven i hrabar do kraja. Njegove riječi, „Sve će ovo jednom biti juče,“ odjekuju kao podsjetnik da će vrijeme donijeti istinu, a pravda, iako spora, na kraju mora biti zadovoljena prenosi pressmediabih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here