Miralem Kezo, mještanin sela Trusina kod Konjica, suočio se s teškim gubitkom nakon razarajućih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu. Ove prirodne nepogode nisu bile milosrdne prema njemu i njegovoj porodici, uništivši sve što je tokom života stekao. Njegova kuća, koju je s mukom obnavljao, sada je potpuno uništena, a pored toga, poplave su mu odnijele tri automobila, 70 košnica i svu ušteđevinu koju je imao.

Miralem se prisjeća trenutka kada je shvatio razmjere katastrofe koja ga je zadesila. U razgovoru s medijima, objašnjava kako je situacija bila strašna i nagla. “Kad sam izašao vani, već su auta krenula,” kaže on, opisujući brzinu s kojom je voda preplavila njegovo imanje. U tom haosu, jedino o čemu je mogao misliti bilo je da spasi svoju suprugu. “Zovnuo sam ženu, uletjeli smo u vodu i uspjeli… Bilo je u dvije minute sve.”

Poplave su uništile sve što je Miralem imao. On sada stoji pred životnim izazovom, bez ičega osim svoje supruge. “Otišlo je sve, go sam ko lipa,” govori vidno potresen, pokušavajući se pomiriti s ogromnim gubitkom koji je pretrpio. Trenutno je privremeno smješten u selu, u praznoj kući u kojoj trenutno nema nikoga. Iako je ostao bez svog doma, Miralem ističe da mu dobri ljudi donose hranu, pa makar u tom pogledu ima osnovne potrepštine za preživljavanje.

Njegova priča dodatno je potresna zbog činjenice da je ovo drugi put da je ostao bez svog doma. “Kuća mi je u ratu izgorjela, ali sam je uspio obnoviti,” kaže, prisjećajući se teških trenutaka koje je proživio tokom rata u Bosni i Hercegovini. Uprkos svim naporima koje je uložio u obnavljanje kuće, sada se nalazi pred istim izazovom, a ovoga puta nije siguran hoće li imati snage i resursa da je ponovo izgradi. “Ne znam hoću li moći i treći put,” zaključuje Miralem, vidno razočaran i emotivno slomljen.

Priča Miralema Keze je tragičan primjer kako prirodne katastrofe mogu uništiti živote i višegodišnji trud u samo nekoliko trenutaka. Njegova priča, nažalost, nije jedinstvena, jer mnogi stanovnici Bosne i Hercegovine, pogođeni ovim poplavama, prolaze kroz slična iskustva, boreći se da se vrate na noge nakon što su izgubili sve što su imali prenosi pressmediabih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here