U petak, drugog dana nakon stravične nesreće koja je zadesila Donju Jablanicu i okolna naselja, borba za pronalaženje nestalih osoba i dalje traje. Veliki broj spasilaca aktivno sudjeluje u operacijama traganja, unatoč teškim uslovima koji su rezultat prirodne katastrofe.

Prema zvaničnim podacima, do sada je 18 osoba izgubilo život, dok se za mnogima još uvijek traga. U takvim situacijama, svaki uspješan ishod predstavlja izvor nade za sve pogođene porodice i zajednicu.

Tokom intenzivne potrage, spasioci su uspjeli pronaći dječaka ispod ruševina njegove porodične kuće. On je bio zarobljen ispod dvije tone teške ploče koja se srušila tokom nesreće. Njihova hrabra i brza akcija omogućila je da dječaka izvuku i hitno ga transportuju u Kantonalnu bolnicu u Mostaru.

Dobra vijest je da je dječak sada van životne opasnosti, a ovaj trenutak će za njega postati simbol novog početka – slaviće ga kao svoj drugi rođendan.

Sabahudin Spahović iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) podijelio je svoja osjećanja o ovom pronalasku, ističući koliko je ovo iskustvo duboko ostavilo trag u njegovom sjećanju. “Ono što će čitav život ostati u mom sjećanju, nešto što nikad neću moći izbaciti iz svoje glave, zasigurno je pronalazak malog djeteta. Živo, ispod ploče koja je bila teška sigurno dvije tone,” rekao je Spahović, dodajući da je zajedno sa mještanima i ostalima uspio izvući dijete i transportovati ga do prve medicinske ustanove.

Ova herojska akcija spasitelja još jednom pokazuje snagu ljudske volje i odlučnost u najtežim trenucima. U takvim okolnostima, solidarnost zajednice i nesebična pomoć pojedinaca igraju ključnu ulogu u procesu oporavka i rehabilitacije. Nažalost, tragedije poput ove podsjećaju nas na krhkost ljudskog postojanja, ali i na sposobnost zajednica da se ujedine u kriznim vremenima prenosi hayat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here