Nedavno je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, posjetio Bosnu i Hercegovinu, a povod njegove posjete bila je aktuelna situacija vezana za pandemiju korona virusa i nabavku vakcina. Ovaj susret, koji je izazvao veliku pažnju javnosti, dodatno je obilježen razgovorom Vučića sa bh. novinarom Senadom Hadžifejzovićem. Njihov intervju, najavljen kao ekskluzivan, očekuje se s velikim zanimanjem, s obzirom na direktan stil koji Hadžifejzović primjenjuje u svojim razgovorima.

Tokom kratkog susreta, novinar Hadžifejzović, poznat po tome da se ne ustručava postaviti pitanja koja mnogi izbjegavaju, razgovarao je s Vučićem o nekim od najosjetljivijih tema u vezi sa njegovom prošlošću. Naime, Hadžifejzović je iskoristio priliku da postavi vrlo izravna pitanja, koja su odavno u fokusu interesovanja bh. javnosti. Jedno od najznačajnijih pitanja koje je uputio Vučiću bilo je: “Aleksandre, jesi li pucao na Sarajevo?”

Ovo pitanje, koliko god zvučalo šokantno, reflektira dugogodišnje napetosti između Srbije i Bosne i Hercegovine, naročito zbog uloge koju je Srbija imala tokom ratnih dešavanja devedesetih godina. Sarajevo, grad koji je pretrpio dugu opsadu, postalo je simbol otpora, ali i stradanja tokom tog perioda. Mnogi ljudi iz Sarajeva još uvijek pamte ta teška vremena, a pitanje o odgovornosti za napade na grad i dalje je prisutno u javnim raspravama.

Vučićeva posjeta Bosni i Hercegovini dolazi u trenutku kada se obje zemlje suočavaju s izazovima u borbi protiv pandemije i potrebom za saradnjom u vezi sa vakcinama. Međutim, Hadžifejzović je iskoristio ovu priliku da se dotakne dubljih, istorijskih pitanja. Njegov stil intervjuisanja, koji je često direktan i oštar, privukao je pažnju publike, ali i podigao nivo napetosti u razgovoru.

  1. Hadžifejzovićeva pitanja:
    • Pitanje o Vučićevoj mogućoj ulozi u pucanju na Sarajevo bilo je samo jedno od brojnih direktnih pitanja koja su mu upućena.
    • Očekuje se da će veliki intervju koji slijedi sadržavati još više kontroverznih tema, poput Vučićevih političkih poteza tokom devedesetih, njegovih stavova o Bosni i Hercegovini, kao i njegovih stavova o sadašnjoj političkoj situaciji u regionu.

Hadžifejzović, kao dugogodišnji novinar i vlasnik jedne od najpoznatijih televizijskih emisija u Bosni i Hercegovini, poznat je po svom nepokolebljivom pristupu. Njegovi intervjui često služe kao platforma za rasprave o osjetljivim temama, a njegovi gosti su nerijetko suočeni s pitanjima koja ih dovode u neprijatne situacije. Upravo zbog toga je ovaj intervju s Vučićem najavljen kao jedan od najznačajnijih u posljednje vrijeme.

S druge strane, Vučić, koji je poznat po svojoj odmjerenosti u javnim nastupima, vjerojatno je očekivao teška pitanja. Međutim, pitanje o njegovoj mogućoj odgovornosti za događaje u Sarajevu devedesetih godina moglo bi dodatno zakomplicirati odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine. Vučić je često naglašavao želju za boljom saradnjom između zemalja Balkana, ali ovakva pitanja podsjećaju na rane koje još uvijek nisu zacijeljene.

Vakcinacija je, iako važna, bila samo povod za ovu posjetu, ali su pitanja o Vučićevoj prošlosti očito ono što je izazvalo najveći interes javnosti. Iako mnogi očekuju odgovore, nije sigurno koliko će Vučić biti spreman otvoreno govoriti o svojoj ulozi u ratu. Dosadašnji komentari Vučića o njegovim političkim aktivnostima iz tog vremena često su bili oprezni, a on se fokusira na budućnost i razvoj odnosa sa susjedima.

Zaključujući ovaj kratki susret, Hadžifejzović je jasno pokazao da će veliki intervju s Vučićem obuhvatiti ne samo pitanja o trenutnim političkim i zdravstvenim pitanjima, već i o prošlosti, koja i dalje oblikuje odnose u regionu. Očekivanja su velika, jer publika želi vidjeti da li će Vučić uspjeti odgovoriti na najteža pitanja koja su postavljena pred njega.

U svakom slučaju, ovaj intervju će zasigurno izazvati reakcije, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u cijelom regionu. Vučićeva posjeta, koja je trebala biti fokusirana na vakcinaciju i saradnju u borbi protiv pandemije, pretvorila se u priliku za postavljanje pitanja o njegovoj prošlosti i odgovornosti. Koliko će ovaj razgovor uticati na odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine, ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno – pitanja koja Hadžifejzović postavlja neće biti lako zaboravljena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here