Američki predsjednik Joe Biden uputio je posebnu čestitku muslimanima širom svijeta povodom dolaska mjeseca ramazana, naglašavajući važnost ovog svetog perioda za muslimanske zajednice i izražavajući podršku njihovim pravima. U svojoj poruci, Biden je podsjetio na doprinos muslimana američkom društvu, posebno u borbi protiv pandemije, te istakao značaj poštovanja i zaštite ljudskih prava.

Na početku poruke, Biden je izrazio iskrene čestitke u ime sebe i svoje supruge, rekavši: “Jill i ja upućujemo srdačne čestitke muslimanima u Sjedinjenim Američkim Državama i širom svijeta. Sretan ramazan!” Svjestan izazova s kojima se suočavaju muslimanske zajednice u ovoj godini, posebno zbog pandemije koja je onemogućila tradicionalna okupljanja na iftarima, Biden je izrazio razumijevanje i empatiju prema toj situaciji. “Ova godina je izuzetno teška, ali muslimani ulaze u ramazan s obnovljenom nadom,” istakao je.

U svojoj poruci, Biden se posebno osvrnuo na veliki doprinos muslimana u borbi protiv pandemije COVID-19. On je pohvalio njihove napore na prvoj liniji, naglašavajući kako su mnogi od njih bili uključeni u razvoj vakcine i u zdravstvenu njegu onih koji su pogođeni virusom. Istakao je da muslimani od samih početaka američke povijesti igraju ključnu ulogu u izgradnji društva, naglašavajući: “Muslimani su oduvijek bili važan dio našeg društva i obogatili su našu naciju na bezbroj načina.”

Ipak, Biden nije zaobišao tešku realnost s kojom se mnoge muslimanske zajednice i dalje suočavaju. U svojoj poruci, on je govorio o diskriminaciji, zlostavljanju i zločinima iz mržnje kojima su muslimani često izloženi. “Takve predrasude i napadi su pogrešni. Oni nisu prihvatljivi i moraju prestati,” naglasio je Biden. Posebno je istakao kako niko ne bi smio osjećati strah zbog svoje vjere, pozivajući na društvo u kojem svi mogu slobodno praktikovati svoju vjeru bez straha od represije.

Biden se osvrnuo i na svoje političke odluke koje su direktno utjecale na muslimanske zajednice, spomenuvši jednu od prvih mjera koje je poduzeo kao predsjednik – ukidanje zabrane putovanja za određene muslimanske zemlje. “Ponosan sam što sam prvog dana svog mandata okončao ovu nepravednu zabranu putovanja,” kazao je Biden, čime je istakao svoju posvećenost pravednosti i jednakosti.

Također je ukazao na globalnu borbu za prava muslimanskih zajednica, obećavajući da će nastaviti štititi ljudska prava širom svijeta. Posebno je spomenuo ugrožene zajednice kao što su Ujguri u Kini i Arakanski muslimani u Mijanmaru, te se obavezao da će nastaviti podržavati njihove borbe za pravdu i slobodu. “Nastavit ću štititi prava svih muslimana, ne samo u Americi, nego i širom svijeta,” izjavio je Biden, time dodatno naglašavajući svoju predanost ljudskim pravima.

Kako bi dodatno osnažio svoju poruku, Biden je citirao odlomak iz Kur’ana: “Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje!” Ovim je simbolično ukazao na nadu i svjetlost koja može proizaći iz vjere, čak i u najmračnijim vremenima.

Na kraju, Biden je spomenuo kako će, zbog pandemije, ovogodišnja bajramska svečanost u Bijeloj kući biti održana u virtuelnom obliku. “Iako ne možemo biti fizički zajedno ove godine, Jill i ja s nestrpljenjem očekujemo sljedeću godinu, kada ćemo ponovo moći ugostiti naše prijatelje na tradicionalnoj proslavi Bajrama,” poručio je Biden, izražavajući želju da se okolnosti uskoro promijene kako bi zajednice mogle ponovo uživati u zajedničkim proslavama.

Ova Bidenova poruka odražava njegovu odlučnost da se bori za prava muslimana i svih vjerskih manjina, kako unutar Sjedinjenih Američkih Država, tako i širom svijeta. Također, ona ukazuje na njegovu svijest o važnosti vjerske slobode, tolerancije i međusobnog poštovanja u izgradnji pravednijeg društva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here