SubhanAllah, poruka žene iz Gaze je ispunjena dubokim duhovnim značenjem i tugom, ali istovremeno zrači nevjerovatnim osjećajem nade i vjere. Ona donosi poruku o smrti i patnji, ali iz perspektive vjere koja u tom kontekstu postaje put ka vječnom spasenju.

U početku, ona naglašava kako bi izgledalo kada bi Allah podigao veo stvarnosti i omogućio nam da na trenutak vidimo ono što je skriveno iza ovog svijeta. “Kada bi vam Allah podigao veo samo deset minuta, mogli biste vidjeti nebo Palestine, vidjeli biste prizor čuda,” piše ona, uvodeći nas u duhovni pejzaž gdje se fizička bol i patnja ne vide na način na koji ih mi gledamo. Nebo Palestine, prema njenoj poruci, ispunjeno je prizorima koje mi ne možemo pojmiti: talasi meleka jure prema Allahu, noseći sa sobom duše onih koji su postali šehidi.

Ova poruka također se dotiče bolnih prizora koje svakodnevno gledamo iz Gaze – scene razaranja, gubitaka i smrti. No, ona nas podsjeća na riječi poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao da šehid ne osjeća bol kao što mi mislimo. “Šehid neće doživjeti bol osim onog od štipanja,” objašnjava ona, što nam pomaže da shvatimo kako patnja šehida na ovom svijetu nije ni blizu onakva kakvom je mi vidimo. To je više poput prolaznog trenutka, nečeg što nije trajno, već samo prolazno iskustvo na putu prema vječnom životu.

Nadalje, žena iz Gaze ukazuje na duboku želju šehida da se vrate i ponovo umru u ime Allaha. “Šehidi žele da umru radi Njega, hiljadu puta,” piše ona, naglašavajući kako je njihova vjera toliko čvrsta i predana da bi rado prošli kroz isto iskustvo nebrojeno puta, samo da bi postigli Božiju naklonost. Ova rečenica pruža utjehu onima koji su tužni zbog gubitka svojih voljenih, podsjećajući ih da šehidi nisu nestali; oni su živi i vječno opskrbljeni od strane Allaha.

Na kraju, žena ističe kako su mučenici Gaze zapravo u posebnom stanju koje ne možemo u potpunosti razumjeti, ali je puno veće i uzvišenije nego što to možemo pojmiti. “Sada vidim stvari u Gazi, a kad biste ih i vi vidjeli svojim očima, umrli biste od radosti,” piše ona, sugerirajući da, iako mi vidimo samo bol i patnju, postoji dublji, skriveni sloj stvarnosti koji je prepun Božanske milosti i ljubavi.

Ova poruka je istovremeno dirljiva i inspirativna. Ona nas podsjeća na važnost vjere, na snagu onih koji su prošli kroz najteže trenutke, te na vječnu nadu u Božiju milost. Vjera, kako ova žena naglašava, donosi svjetlo i radost čak i usred najdublje tame prenosi Hanuma

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here