Ber’a je desetogodišnja djevojčica iz Egipta, čija priča nosi težinu i inspiraciju. Rođena u porodici liječnika, njen život bio je obasjan ljubavlju i pažnjom. Njen otac i majka radili su u bolnici u Saudijskoj Arabiji, gdje je Ber’a stekla ugled kao izuzetno pametna i nadarena djevojčica. Njena sposobnost da nauči čitav Kur’an napamet do svoje desete godine impresionirala je sve oko nje. U školi su njeni učitelji primijetili njen potencijal, smatrajući da zaslužuje napredovanje u razredima u odnosu na svoje vršnjake.

Iako je njena porodica bila skromna, oni su se čvrsto držali svoje vjere i tradicionalnih vrijednosti. Njihov život bio je ispunjen radošću, sve do trenutka kada je njena majka počela osjećati bolove u tijelu. Nakon pregleda, dijagnosticiran joj je karcinom, a bolest je već bila uzela maha. U tom trenutku, Ber’a nije bila svjesna ozbiljnosti situacije. Njena majka je, nakon dugog razmišljanja, odlučila da kćerki saopšti da je važnost učenja Kur’ana ključ za uspjeh na ovom svijetu, kao i put do Dženneta.

Kako je vrijeme prolazilo, Ber’a je redovno posjećivala svoju majku u bolnici, često joj čitajući Kur’an pored njenog kreveta. No, jedan dan, uprava bolnice pozvala je njenog oca kako bi ga obavijestila da je stanje njegove supruge veoma ozbiljno. Otac je požurio do škole, uzeo Ber’u za ruku i odveo je do bolnice, ostavljajući je u autu dok je otišao vidjeti njenu majku. Bojao se da bi Ber’a mogla doživjeti traumu ako bi je zatekla u lošem stanju.

Dok je otac bio van automobila, brisao je suze i razmišljao o situaciji. U tom trenutku, nesrećom, udario ga je automobil, što je rezultiralo njegovom smrću. Ber’a, koja je čekala u autu, izašla je i počela jako plakati. Njen bol nije stao tu; ubrzo nakon gubitka oca, na Ahiret je prešla i njena majka. U samo pet dana, izgubila je oba roditelja, ostajući sama u stranoj zemlji bez ikoga od rodbine.

Prijatelji njene porodice odlučili su se pobrinuti za Ber’u i prebaciti je do njenih dede i nane u Egiptu. Iako je pronašla smještaj i podršku, tuga u njenom srcu nije jenjavala. Nakon nekoliko mjeseci, Ber’a je počela osjećati bolove u svom tijelu. Nakon pregleda, otkriveno je da ima istu bolest kao i njena majka. Na iznenađenje sviju, reagovala je s osmijehom, govoreći: “Elhamdulillah (Hvala Allahu), sada ću vidjeti svog babu i majku.”

Ova izjava šokirala je sve prisutne. Kako tako mala djevojčica može nositi tako velika iskušenja s osmijehom? Ber’a je nastavila pokazivati hrabrost i snagu, čak i kada se suočila s najtežim izazovima. Brigu o njenom liječenju preuzeo je jedan od dobrih ljudi u Saudijskoj Arabiji, koji je obezbijedio sredstva za njenu medicinsku njegu. Ber’a je prebačena u Britaniju radi liječenja, gdje su je čekale brojne operacije zbog opake bolesti.

Dok je bila hospitalizovana u britanskoj bolnici, Ber’a je postala poznata nakon što ju je jedna televizija pozvala da uživo nastupi i prouči nešto iz Kur’ana. Tokom tog nastupa, okupljeni su bili dirnuti njenom snagom i vjerom, ali ubrzo nakon toga, njeno stanje se pogoršalo. Karcinom je napredovao, a ona je bila podvrgnuta nekoliko operacija, uključujući hitnu operaciju mozga. Bez obzira na sve, ostala je nasmijana i strpljiva, prihvatajući sve što je dolazilo s Allahovom odredbom.

Nažalost, Ber’a je sada u komi, a njena priča se širi kao inspiracija mnogima. “Ovo je bila njena životna priča,” govore ljudi, a njen glas i dalje odjekuje kroz srca onih koji su je upoznali ili pratili. Njena hrabrost i optimizam u suočavanju s teškim izazovima nas podsjećaju na snagu vjere i ljubavi koju možeš imati, čak i u najmračnijim trenucima. Ova nevjerovatna djevojčica postala je simbol snage, ljubavi i duhovnosti, ostavljajući trajni utisak na sve nas prenosi n-um

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here