Elvira Abdić Jelenović, kćerka ratnog zločinca Fikreta Abdića i aktuelna predsjednica Laburističke stranke BiH, našla se u centru kontroverzi zbog svojih javnih istupa i izjava koje su u više navrata izazvale oštre reakcije. Jelenovićeva, koja je poznata po svojim političkim stavovima, u najnovijem incidentu uzburkala je javnost komentarima koji su se ticali vjerskih sloboda i ezana, islamskog poziva na molitvu.

Naime, snimak koji kruži na društvenim mrežama prikazuje izjavu Elvire Abdić Jelenović u kojoj na pogrdan način komentariše ezan, nazivajući ga načinom na koji muslimani pokušavaju “skrenuti pažnju na sebe”. Iako autentičnost snimka još nije zvanično potvrđena, njegova široka distribucija izazvala je oštre reakcije na društvenim mrežama i u javnom prostoru.

Jelenovićev komentar o ezanu izazvao je posebnu pažnju zbog svoje uvredljive prirode, u kojoj se dovodi u pitanje pravo muslimana na izražavanje svoje vjere kroz javno emitovanje ezana. Prema njenim riječima: “Mogu oni pojačavati koliko god hoće onaj zvučnik kad se uči da bi skrenuli pažnju na sebe kako će to tako biti. Svi oni koji su u Kladuši, kao i ja, znaju da toga nije bilo, s džamije se nije čulo. Nisam ja to izmislila,” rekla je Abdić Jelenović, dodajući da smatra kako je ovo novija pojava u Velikoj Kladuši. Ovaj stav mnogi su protumačili kao govor mržnje, posebno u kontekstu društveno-političkog okruženja u kojem se ovakve izjave lako mogu shvatiti kao napad na vjerske slobode.

Osim što je ova izjava naišla na osudu zbog svoje problematične retorike, važno je napomenuti da ovo nije prvi put da Elvira Abdić Jelenović na uvredljiv način komentariše vjerske simbole i praksu. Ranije je već bila kritikovana zbog sličnih izjava u kojima je na neprimjeren način govorila o džamijama i vjerskim zajednicama u Velikoj Kladuši. Ovakvi komentari dodatno su opteretili njen politički kredibilitet, ali i izazvali zabrinutost u širim krugovima zbog negativnog uticaja na međureligijske odnose u regiji.

Kritičari njenih izjava ističu da su njeni nastupi daleko od onoga što bi trebalo biti primjereno za jednog političkog lidera, posebno u društvu koje se trudi da neguje vjersku toleranciju i slobodu izražavanja vjere. U trenutnoj političkoj klimi Bosne i Hercegovine, gde su tenzije često visoke, ovakvi komentari mogu dodatno podstaći razdore i pogoršati već složenu situaciju.

Takođe, ovaj incident je posebno značajan jer dolazi u trenutku kada su uvedene izmjene u Izbornom zakonu BiH. Visoki predstavnik Kristijan Šmit je donio odluku kojom se ratnim zločincima zabranjuje kandidatura na izborima, što je direktno uticalo na Fikreta Abdića, Elvirinog oca i nekadašnjeg lidera Velike Kladuše. Zbog ove zabrane, Laburistička stranka BiH, koju Abdić Jelenović vodi, predložila je Amira Đogića kao kandidata umjesto Fikreta Abdića. Ovaj potez ukazuje na pokušaj stranke da zadrži politički uticaj u regionu, uprkos zakonskim ograničenjima.

Elvira Abdić Jelenović, međutim, očigledno nastavlja da koristi retoriku koja polarizuje javnost, čak i po pitanjima koja su veoma osjetljiva poput vjerskih prava i sloboda. Njeni kritičari smatraju da takvi potezi nisu samo politički problematični, već da dodatno podstiču netrpeljivost u zajednici, koja je i dalje u procesu oporavka od ratnih trauma i sukoba. Zloupotreba vjere u političkim govorima i njeno korištenje kao sredstvo za osvajanje političkih poena predstavlja opasnost za stabilnost i suživot u multikonfesionalnoj sredini poput Velike Kladuše i šireg područja Bosne i Hercegovine.

Zaključno, izjave Elvire Abdić Jelenović su izazvale niz pitanja o odgovornosti političkih lidera u održavanju mira i vjerskog sklada u društvu. Iako je sloboda govora zagarantovana, uvredljive izjave koje napadaju vjerske simbole i tradicije mogu imati ozbiljne posledice na zajednicu, posebno u Bosni i Hercegovini, koja je već dugo vremena osetljiva na pitanje vjerskih i etničkih tenzija. Ovakvi incidenti dodatno naglašavaju važnost političke odgovornosti i promišljenosti u izjavama koje se daju u javnom prostoru, posebno od strane onih koji imaju moć da utiču na javno mnjenje i političku klimu u zemlji.

(Video: A.N./Preporod.info)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here