Brate i sestro, važno je razumjeti kako grijesi negativno utječu na život pojedinca. Njihove posljedice nisu samo duhovne, već se protežu i na materijalni svijet, pa čak i na međuljudske odnose. Iako su Allahova milost i oprost neizmjerni, neprestano činjenje grijeha može lišiti čovjeka mnogih blagodati, koje su mu možda već date ili mu tek trebaju doći. U ovom tekstu razmotrit ćemo kako grijesi utječu na opskrbu, odnose, zdravlje i općenito na čovjekov život.

Na početku, važno je napomenuti da grijesi umanjuju opskrbu. Bez sumnje, čovjek biva lišen nekih oblika opskrbe zbog grijeha koje počini. S druge strane, bogobojaznost, ili takvaluk, privlači opskrbu. Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže: “A onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći; i opskrbiće ga odakle se i ne nada…” (Et-Talaq, 2-3). Dakle, opskrba dolazi od Allaha kroz bogobojaznost, dok nepokornost može donijeti siromaštvo. To znači da, kada osoba svjesno izabere nepokornost, ona zapravo sama sebi uskraćuje priliku za blagodati koje Allah daje.

Druga posljedica grijeha je kuraženje neprijatelja protiv čovjeka. Grijesi mogu dati hrabrost neprijateljima da napadaju osobu, a to uključuje i šejtane koji tada postaju smioni. Šejtani uznemiravaju, zavode i tjeraju osobu da zaboravi ono što je za nju korisno. Ovaj fenomen se ne odnosi samo na neprijatelje u obliku ljudi, već i na bliske osobe poput porodice, susjeda ili čak djece. Što je više grijeha, to je više konflikta, što pokazuje koliko su grijesi pogubni za odnose.

Kazne određenja su još jedna dimenzija posljedica grijeha. One mogu biti usmjerene na tijelo, srce ili imetak. Srce biva pogođeno na način da izgubi svoju vitalnost, dok tijelo može biti pogođeno bolestima ili nesrećama. Kazne mogu doći na ovom svijetu, ali i u Berzehu, odnosno vremenu nakon smrti, pa sve do Sudnjeg dana. Grijehe prati nesreća, a svaki grijeh može dovesti do patnji na oba svijeta.

Grijesi slabe tijelo. Snaga vjernika ne potiče samo od njegovog fizičkog stanja, već iz njegovog srca. Kada je srce osnaženo vjerom, i tijelo postaje jače. Zanimljivo je primijetiti kako su vjerom ispunjeni vjernici često nadvladali mnogo jače neprijatelje u bitkama, poput Perzijanaca i Rimljana, jer je njihova snaga dolazila iz srca, a ne samo iz mišića.

Nestanak blagodati je još jedan ozbiljan rezultat grijeha. Nepokornost Allahu uklanja bereket iz života, opskrbe i znanja. Svaka blagodat koja nestane iz čovjekovog života, nestala je zbog grijeha. Kao što je spomenuo Alijj ibn Ebi Talib, radijallahu anhu: “Nijedna nedaća nije došla osim zbog grijeha, a niti je otišla osim zbog pokajanja.” U Kur’anu stoji: “Kakva god vas bijeda zadesi, to je zbog grijehova koje ste zaradili…” (Šura, 30). To jasno pokazuje koliko je važno ostati pokoran i čuvati blagodati koje nam je Allah dao.

Sljedeća posljedica grijeha je brisanje bereketa iz života. Grijesi ne samo da uklanjaju opskrbu i blagodati, već brišu i bereket iz Vjere. Čovjek koji je u stalnom nepokoravanju Allahu ne može pronaći bereket u svom životu, jer je Allah obećao blagoslove samo onima koji vjeruju i izbjegavaju grijehe. U Kur’anu stoji: “A da su stanovnici sela i gradova vjerovali i grijeha se klonili, Mi bismo im blagoslove i s neba i iz zemlje slali…” (El-A’raf, 96). Dakle, bereket je vezan za pokornost, a gubi se sa griješenjem.

Osim toga, grijesi slabe čovjeka pred njegovom vlastitom dušom. Kada čovjek počne slijediti strasti i želje, griješi protiv svoje duše. To dovodi do toga da ga grijeh iznevjeri u trenucima kada mu je najpotrebnija snaga, bilo da se radi o fizičkoj snazi, snazi volje ili duhovnoj snazi. Primjer ovoga je kada čovjeku, u trenucima nevolje, srce ne pomogne da se oslanja na Allaha, jezik ga ne potakne na zikr, a tijelo ga iznevjeri u pokornosti. Ovo je jedna od najtežih kazni za grijehe.

Još jedna opasna posljedica je slabljenje veze sa Allahom na samrti. Grijeh može biti toliko duboko ukorijenjen u srcu da čovjeku postane nemoguće izgovoriti šehadet na samrti. Ima mnogo priča o ljudima koji su na samrti govorili o svjetovnim stvarima, umjesto da se sjete Allaha, jer su njihovi grijesi zasjenili istinsku vjeru u srcu.

Na kraju, grijesi čine život težim. Čovjek koji ustrajava u grijehu suočava se sa stalnim preprekama u životu. Ne može započeti nijednu stvar, a da ne naiđe na poteškoće. Allah u Kur’anu kaže: “A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti…” (Ta-ha, 124). Grijesi otežavaju sve aspekte života, bilo da se radi o materijalnim stvarima, međuljudskim odnosima ili duhovnom stanju.

Zaključno, grijesi imaju dalekosežne posljedice koje utječu na svaki aspekt života – opskrbu, odnose, tijelo i dušu. Bogobojaznost i pokornost Allahu, s druge strane, donose blagoslove, bereket i unutarnji mir. Važno je razumjeti ove posljedice i izbjegavati grijehe kako bi se sačuvala Allahova milost i blagodati na ovom i budućem svijetu. Pokornost Allahu donosi snagu i olakšanje u svakom pogledu, dok grijesi vode ka težem i nepovoljnijem životu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here