Bivša hrvatska premijerka i predsjednica Hrvatske demokratske zajednice, Jadranka Kosor, tokom gostovanja u emisiji Pressing N1 televizije, govorila je o svojoj dugogodišnjoj saradnji s muslimanima i Islamskom zajednicom u Hrvatskoj, ističući pozitivna iskustva i naučene lekcije. Komentarišući izjave o militantnom islamu i odnosu prema muslimanima u Bosni i Hercegovini, Kosor je naglasila da je važno sagledati situaciju sa obje strane, umjesto jednostranih zaključaka koji često mogu povrijediti ljude i stvoriti negativne stereotipe.

Na upit da li smatra da određene izjave vrijeđaju muslimane u Bosni i Hercegovini, Kosor je ukazala na svoje dugogodišnje iskustvo u saradnji s muslimanima u Hrvatskoj. Ona je izjavila da je kroz tu saradnju puno naučila o islamu i stekla bolje razumijevanje njihove kulture i običaja. Tokom svog mandata kao ministrica obitelji, Kosor je vodila projekt izgradnje doma za nemoćne i stare osobe u području blizu granice s Bosnom i Hercegovinom, gdje su živjeli pretežno siromašni muslimani. Istakla je da je taj projekat bio značajan ne samo zbog humanitarne pomoći, već i zbog zajedničkog doprinosa različitih religijskih zajednica.

Njen angažman na ovom projektu donio joj je jedno od najvažnijih priznanja u karijeri – prilikom otvaranja objekta, Kosor je dobila poseban poklon. Muslimanska zajednica joj je uručila Kur’an sa posvetom i hidžab kao znak zahvalnosti za njen trud i podršku. Kosor je ovaj trenutak opisala kao jedan od najljepših u svom životu, jer je bio simbol poštovanja i međureligijske solidarnosti.

Kroz svoje iskustvo, Kosor je razvila bliske kontakte s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj i istakla da je to iskustvo bilo izuzetno važno za njeno shvatanje islama. “Imala sam odlične kontakte i kroz to sam puno naučila,” kazala je Kosor, dodajući da je ovo znanje pomoglo u mnogim humanitarnim projektima i inicijativama.

Ona je također podsjetila na važnu inicijativu koju je sprovela kao ministrica, a koja se odnosila na organizaciju posjete hrvatskih branitelja Lurdu, poznatom katoličkom hodočasničkom mjestu. Tokom organizacije tog putovanja, jedna grupa hrvatskih Bošnjaka, koji su također bili branitelji, obratila joj se s molbom da omogući nekoliko pripadnika islamske vjeroispovijesti da odu na hadž, jedno od najvažnijih islamskih hodočašća.

Kosor je sa oduševljenjem prihvatila ovu ideju i odobrila sredstva za hodočašće. Naglasila je da je ovaj čin bio važan ne samo za te ljude, već i za širu zajednicu, jer je pokazao da vjerska pripadnost ne mora biti prepreka za međusobno poštovanje i saradnju. “S tim ljudima sam i dalje u kontaktu,” izjavila je Kosor, dodajući da su oni postali dio njenog života i da “nema tog Božića da oni ne čestitaju prvi.”

Ovaj gest je bio simbol međureligijske solidarnosti i poštovanja, što je Kosor istakla kao jedan od ključnih momenata u svom mandatu. Njena spremnost da podrži različite vjerske zajednice, kao i da pomogne u realizaciji njihovih duhovnih potreba, bila je značajna za jačanje međuvjerskog dijaloga i zajedništva u Hrvatskoj.

Kroz razgovor u emisiji, Kosor je naglasila da se muslimani u Hrvatskoj trebaju posmatrati kroz prizmu pozitivnih primjera saradnje i zajedničkog života, a ne kroz prizmu predrasuda i negativnih stereotipa. “Stvari treba gledati s obje strane,” ponovila je Kosor, aludirajući na to da je važno razumjeti raznolikost unutar svake zajednice i prepoznati doprinos muslimana u društvu.

U zaključku, Kosor je svojim izjavama podvukla važnost međureligijskog dijaloga i uzajamnog poštovanja. Kroz lična iskustva i primjere iz svoje političke karijere, istakla je da je saradnja s muslimanima u Hrvatskoj donijela pozitivne rezultate i značajno doprinijela razvoju društva. Njena podrška muslimanskoj zajednici nije se temeljila samo na političkim obavezama, već i na ličnom uvjerenju da je međusobno poštovanje ključno za izgradnju mirnog i prosperitetnog društva.

Jadranka Kosor je svojim stavovima i djelima pokazala da religijska različitost ne mora biti prepreka, već može poslužiti kao most za povezivanje zajednica. Njen angažman u projektima koji su direktno utjecali na život muslimana u Hrvatskoj, kao i njeno kontinuirano zalaganje za međureligijski dijalog, ostaje jedan od njenih najvažnijih doprinosa tokom političke karijere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here