Jeste li među onima koji s nestrpljenjem iščekuju dolazak jeseni i sve radosti koje ona donosi? Ako jeste, vjerovatno jedva čekate da kestenari zauzmu svoje ulice i trgove, šireći oko sebe neodoljive mirise pečenih kestena. Ovaj sezonski doživljaj postao je simbol hladnijih dana, kada vrući kesteni u ruci griju ne samo tijelo nego i dušu. Iako mnogi uživaju u kupovini kestena na ulici, postoji i ona mala želja da kod kuće napravimo istu tu deliciju – ali često ne uspijevamo postići isti ukus. No, uz pravi recept, to može biti moguće!

Pečenje kestena kod kuće mnogima je izazov, ali s jednostavnim savjetima i pravim pristupom, možete dobiti savršeno pečene kestene koji će možda biti čak i bolji od onih koje kupite kod uličnih prodavača.

Priprema kestena korak po korak:

  1. Prvo i najvažnije je pravilno rezanje. Umjesto što rizikujete posjekotine korištenjem tupih noževa ili oštrim rezanjem kore u križiće ili kružiće, jednostavno napravite jedan dugi rez duž ispupčenog dijela kestena. Ovaj rez je najbolje napraviti nazubljenim nožem za hljeb, jer s takvim nožem smanjujete šansu za povrede prstiju.
  2. Nakon što ste pravilno narezali kestene, stavite ih u šerpu i prelijte ih hladnom vodom. Voda bi trebala u potpunosti prekriti kestene. Zatim, dodajte malo soli – količinu prilagodite prema broju kestena koje pripremate. Stavite šerpu na vatru i pustite da voda proključa. Čim voda počne ključati, kesteni su spremni za daljnji korak.
  3. Izvadite kestene iz šerpe i stavite ih u posudu za pečenje. Ključni moment pečenja dolazi upravo sada. Važno je napomenuti da temperatura i trajanje pečenja značajno utiču na konačni rezultat. Preporučuje se da pećnicu zagrijete na 200 stepeni Celzijusa i ostavite kestene da se peku oko 20-30 minuta, ovisno o njihovoj veličini. Tokom pečenja, povremeno ih promiješajte kako bi se jednako ispekle sa svih strana piše narodnilijek

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here