Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, poznat je po svom principijelnom stavu prema Bosni i Hercegovini, često ističući važnost njenog opstanka i integriteta. U više navrata, Mesić je potvrdio historijske činjenice i kritizirao one koji su radili na razbijanju ove države. Njegova posvećenost Bosni i Hercegovini vidljiva je kroz brojna putovanja i susrete s građanima, a on sam naglašava da mu je Sarajevo, uz Bosnu i Hercegovinu, uvijek bilo na prvom mjestu prilikom planiranja posjeta.

U svojim istupima, Mesić je jasno izrazio svoje mišljenje o ulozi Srbije u raspadu bivše Jugoslavije, optuživši Slobodana Miloševića za širenje Srbije na račun drugih republika. On smatra da je politika Srbije u to vrijeme bila glavni uzrok raspada SFRJ, te se distancira od optužbi da je on osobno odgovoran za rušenje Jugoslavije. “Razorio ju je Milošević sa svojom politikom širenja Srbije,” izjavio je Mesić.

Posebno je osudio postupke današnjih političkih lidera u Republici Srpskoj, koji su nedavno dodijelili povelje ratnim zločincima poput Radovana Karadžića, Biljane Plavšić i Momčila Krajišnika. Ovakve poteze smatra direktnim odobravanjem zločina koje su ti pojedinci počinili, naglašavajući da je dodjeljivanje odlikovanja zločincima znak podrške njihovim zločinima. Također, održani referendum u Republici Srpskoj vidi kao prijetnju stabilnosti Bosne i Hercegovine, te prst u oko svim Bošnjacima, Hrvatima i Srbima koji su branili ovu državu.

Mesić je uvjeren da planovi o novim referendumima, uključujući i onaj o otcjepljenju Republike Srpske, neće uspjeti jer vjeruje da će na političkoj sceni doći do smjene vlasti. Smatra da će nova politička elita biti usmjerena ka budućnosti, a ne prošlosti. U tom kontekstu, on je nekoliko puta naglasio da ključ rješenja za Bosnu i Hercegovinu nije u Banjaluci, već u Beogradu. Zvanični Beograd, prema njegovim riječima, mora otvoreno reći bosanskim Srbima da je njihova domovina Bosna i Hercegovina, a glavni grad Sarajevo.

Jedan od ključnih problema koji Mesić naglašava je stav određenih hrvatskih političkih krugova koji rade na podjeli Bosne i Hercegovine. Neki od njih su ga kritizirali zbog izjava u kojima je branio cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali on ostaje pri svom stavu da je ova država ključna za stabilnost regije. “Bosna i Hercegovina mora opstati, mora doživjeti strukturalne promjene, mora biti cjelovita i sekularna država sa jednakopravnim građanima,” tvrdi Mesić.

Mesić također vidi Dejtonski sporazum kao ključni momenat koji je zaustavio rat, ali ističe da ovaj sporazum nije omogućio Bosni i Hercegovini da postane funkcionalna država. Zbog toga, smatra da se mora razgovarati o eventualnom Dejtonu 2 ili o novoj međunarodnoj konferenciji koja bi omogućila postizanje dugotrajnog rješenja za budućnost Bosne i Hercegovine.

U vezi s pitanjem Republike Srpske, Mesić je bio jasan da ona nikada nije postojala u povijesti i da je produkt ratnih zločina, genocida i osvajanja. Ističe da ideja o federalizaciji Bosne i Hercegovine ne može proći jer bi to bila pobjeda za one koji su provodili etničko čišćenje i genocid. Svi oni koji žele dobro Bosni i Hercegovini, prema Mesiću, ne mogu podržati federalizaciju.

Tokom svog intervjua, Mesić je govorio i o historijskoj ulozi Alije Izetbegovića. Prema njemu, Alija je bio najbolji lider kojeg je Bosna i Hercegovina mogla imati u presudnom trenutku. “U vremenu kada je trebalo braniti Bosnu i Hercegovinu, Alija Izetbegović bio je čovjek koji je mogao pomoći da ova zemlja opstane,” rekao je Mesić. Alija je, smatra Mesić, omogućio da se u vrijeme kada Bosna i Hercegovina nije imala vojsku, ova zemlja organizira i obrani od agresije.

Mesić također odbacuje ideju o stvaranju trećeg entiteta za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Smatra da bi to bio “invalidni entitet” koji ne bi obuhvatio sve Hrvate u zemlji, već samo manji dio, te da bi uspostavljanje nove granice značilo rat. Također, smatra da ideja o trećem entitetu nije u interesu Hrvatske, Evrope, niti samih Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, Mesić zaključuje da će u skorijoj budućnosti doći do promjena na političkoj sceni Bosne i Hercegovine. Oni koji zagovaraju razbijanje Bosne i Hercegovine neće imati mjesta u budućnosti, a međunarodna zajednica će ponovno posvetiti pažnju ovoj zemlji. Iako Bosna i Hercegovina trenutno nije u fokusu međunarodne politike, Mesić smatra da građani ove zemlje ne trebaju brinuti o novim sukobima. Srbija, prema njegovim riječima, neće još dugo moći balansirati između Rusije i Evropske unije, a međunarodna zajednica će morati odlučnije reagirati na faktore koji destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu.

Zaključno, Mesić je uvjeren da Bosna i Hercegovina ima svoju budućnost unutar Evropske unije i da će se međunarodna zajednica, kad dođe vrijeme, vratiti i pomoći u rješavanju njenih unutrašnjih problema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here