Bosanskohercegovački triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić nedavno je uplatio članarinu u Medžlis Islamske zajednice Srebrenica, pokazujući podršku radu ove važne vjerske ustanove. Ova gesta je dio šire akcije podrške, koja je u posljednjih nekoliko dana privukla pažnju mnogih ljudi. Podrška Medžlisu, putem članarine, ima značajnu ulogu u očuvanju aktivnosti i funkcioniranju ove institucije, posebno u općini Srebrenica koja je povijesno i kulturno važna za Bosnu i Hercegovinu.

Cvitanušićeva uplata članarine dolazi u trenutku kada su se društvene mreže počele ispunjavati porukama podrške Medžlisu Islamske zajednice Srebrenica. Ova akcija je pokrenuta zahvaljujući inicijativi dugogodišnjeg prijatelja Medžlisa, novinara Adnana Rondića. Njegov poziv, kako je navedeno, izazvao je “lančanu reakciju” podrške. Medžlis je izrazio zahvalnost svima koji su se uključili u ovu inicijativu i pokazali solidarnost kroz uplatu članarina. Ističući važnost ove podrške, posebno su naglasili njen značaj za redovan rad osam imama i održavanje 22 džamije u općini Srebrenica.

Medžlis Islamske zajednice Srebrenica na svojim je društvenim mrežama objavio status u kojem je pojasnio da podrška u obliku članarina omogućava kontinuiran rad institucije, kao i realizaciju brojnih projekata koji se odvijaju tijekom cijele godine. Podrška nije samo simbolična, već predstavlja konkretan doprinos očuvanju vjerske i kulturne baštine ovog područja, koje je kroz povijest bilo suočeno s brojnim izazovima.

U poruci Medžlisa stoji da su im neizmjerno zahvalni na ovoj vrsti pomoći, jer im ona omogućava da nastave raditi na očuvanju vjerskih objekata i nastavku kulturnih i vjerskih aktivnosti koje okupljaju lokalnu zajednicu. Također, ova podrška pomaže u održavanju vakufskih objekata, koji su značajni ne samo za vjerski život, već i kao dio kulturne baštine cijele Bosne i Hercegovine.

Poziv građanima da postanu članovi Medžlisa upućen je ponovno, s naglaskom na važnost sudjelovanja u održavanju i podržavanju rada lokalne zajednice. Medžlis Islamske zajednice Srebrenica naglasio je da članstvom pomažete ne samo rad osam imama i održavanje džamija, već i brojnih drugih projekata koji se provode na ovom području. Ove aktivnosti su od vitalnog značaja za očuvanje identiteta i kontinuiteta vjerskog života u Srebrenici.

U nastavku je navedeno kako je moguće izvršiti uplatu članarine. Svi građani zainteresirani za podršku mogu to učiniti uplatom godišnje članarine u iznosu od 80 KM na žiro račun Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, a sredstva će biti usmjerena na daljnje aktivnosti i projekte koje provodi ova institucija.

Medžlis je, također, objavio imena novih članova počevši od 12. jula. Ova transparentnost u radu pokazuje ozbiljnost s kojom ova institucija pristupa svom zadatku, te poziva sve one koji žele da se pridruže ovom važnom poduhvatu. Zahvalnost je iskazana svima koji su se odlučili na ovaj korak, uz dodatni poziv da građani postanu članovi i drugih medžlisa u manjim entitetima Bosne i Hercegovine. Na taj način, njihova podrška može imati još širi domet, omogućavajući jačanje vjerskih zajednica u cijeloj zemlji.

U zaključku, ova akcija nije samo finansijska podrška Medžlisu Islamske zajednice Srebrenica, već i simbol solidarnosti i zajedništva. Kroz uplate članarina, ljudi su pokazali spremnost da podrže očuvanje vjerske tradicije i kulturnog identiteta ovog područja. Pojedinci poput Tomislava Cvitanušića i Adnana Rondića pokrenuli su val podrške koji je, čini se, tek započeo. Ova inicijativa ima potencijal da se proširi na širi krug ljudi, ne samo iz Srebrenice, već i iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Uplate članarina kao oblik podrške radu Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica pomažu očuvanju vjerskih objekata, kulturnih spomenika i projekata od šireg društvenog značaja. Na taj način, vjernici i građani imaju priliku aktivno sudjelovati u očuvanju baštine, doprinoseći i na duhovnom i na materijalnom planu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here