Emotivni trenuci iz života poslanika Muhammeda a.s. predstavljaju ključne momente koji su oblikovali njegov karakter i njegov odnos prema ljudima, porodici, i vjeri.

Ovi trenuci, zajedno s hadisima koji ih prate, prenose duboke pouke o ljudskosti, suosjećanju i strpljenju. Evo nekih od najpoznatijih emotivnih trenutaka iz života poslanika Muhammeda a.s. i hadisa vezanih za njih:

1. Gubitak majke Aminu

Poslanik Muhammed a.s. ostao je bez svoje majke Amine kada je imao samo šest godina. Bio je duboko emotivan zbog ovog gubitka i često se sjećao svoje majke s nježnošću.

  • Hadis: Poslanik je posjetio grob svoje majke i zaplakao. Ashabi su ga upitali zašto plače, a on je odgovorio: “Posjetio sam grob svoje majke i zaplakao sam, pa su i drugi oko mene plakali.” (Muslim, Sahih Muslim).

2. Smrt djeteta Ibrahima

Poslanik Muhammed a.s. imao je sina Ibrahima, koji je preminuo u ranom djetinjstvu. Ovaj gubitak je bio jedan od najtežih trenutaka u životu poslanika.

  • Hadis: Kada je njegov sin preminuo, Poslanik je rekao: “Oči suze, srce tuguje, ali mi ne kažemo ništa osim onoga što zadovoljava našeg Gospodara. O Ibrahime, zaista tugujemo zbog tvog odlaska.” (Buhari, Sahih al-Bukhari).

3. Gubitak supruge Hatidže

Hatidža bint Huwejlid bila je prva žena poslanika Muhammeda a.s. i njegova najveća podrška. Kada je preminula, poslanik je bio izuzetno tužan, a godina njenog odlaska zove se “Godina tuge”.

  • Hadis: Poslanik je rekao: “Hatidža mi je vjerovala kad me drugi nisu vjerovali, podržala me kad su me drugi odbacili, i podijelila je svoje bogatstvo sa mnom kad su me drugi uskraćivali.” (Ahmed, Musnad Ahmad).

4. Emocionalna povezanost s unucima Hasan i Husein

Poslanik Muhammed a.s. imao je izuzetno snažnu emocionalnu vezu sa svojim unucima, Hasanom i Huseinom. Često ih je ljubio i pokazivao im nježnost.

  • Hadis: “Ko voli Hasana i Huseina, voli mene, a ko njih mrzi, mrzi i mene.” (Tirmizi, Sunan at-Tirmidhi).
  • Hadis: Jednom je Poslanik a.s. poljubio Hasana, a čovjek pored njega je rekao: “Ja imam desetoro djece i nikada nisam poljubio nijedno.” Na to mu je Poslanik odgovorio: “Ko ne pokazuje milost, neće mu se milost ni ukazati.” (Buhari, Sahih al-Bukhari).

5. Noć Isra i Miradža

Poslanikovo uzdizanje na nebesa tokom Noći Isra i Miradža bio je jedan od najemotivnijih i duhovno najznačajnijih trenutaka u njegovom životu. Tokom ovog putovanja, Allah je naredio pet dnevnih namaza kao obavezu za muslimane.

  • Hadis: “Tada sam bio uzdignut do Sidratul Muntehaa (najvišeg mjesta u nebesima)… Tamo su mi propisana dnevna molitva, koja je tada određena na 50 molitvi, ali je smanjena na pet.” (Buhari, Sahih al-Bukhari).

6. Oproštajni govor na Oprosnom hadžu

Na svom posljednjem hadžu, Poslanik Muhammed a.s. održao je svoj oproštajni govor (Hutba), koji je bio prepun emotivnih poruka i poruka o bratstvu, pravdi i jednakosti među muslimanima.

  • Hadis: U svojoj hutbi, Poslanik je rekao: “O ljudi, vaš Gospodar je jedan, a vaš otac je jedan. Nema prednosti Arap nad nearapom, niti nearap nad Arapom, niti bijelac nad crncem, niti crnac nad bijelcem, osim po pobožnosti i dobrim djelima.” (Ahmed, Musnad Ahmad).

7. Smrt ashaba i prijatelja

Poslanik Muhammed a.s. bio je izuzetno tužan kada bi izgubio bliske prijatelje i ashabe. Jedan takav trenutak bio je gubitak Hamze, njegovog amidže, koji je poginuo u bitci na Uhudu.

  • Hadis: Poslanik je plakao kad je vidio tijelo Hamze: “Nema mi danas tugovanja veće nego za Hamzom.” (Buhari, Sahih al-Bukhari).

8. Sažaljenje prema siročadi i potrebitima

Poslanik je uvijek pokazivao izuzetnu brigu prema siročadi i onima u potrebi. Kada je vidio djecu koja su izgubila roditelje, često bi pokazivao nježnost i suosjećanje prema njima.

  • Hadis: “Ko se brine za siroče, bit će sa mnom u Džennetu poput ovih,” (pokazujući na dva prsta). (Buhari, Sahih al-Bukhari).

9. Milosrđe prema životinjama

Jedan od trenutaka koji pokazuje Poslanikovu nježnost bio je kada je posvjedočio čovjeku koji je previše opteretio kamilu.

  • Hadis: Poslanik je rekao: “Bojte se Allaha u vezi s ovim nijemim životinjama. Jahajte ih kad su zdrave, i pustite ih da se odmaraju kada su umorne.” (Abu Dawud, Sunan Abu Dawud).

10. Posljednji trenuci života

U svojim posljednjim trenucima života, poslanik Muhammed a.s. bio je zabrinut za svoju zajednicu i svoju vjeru. Na samrti, njegova posljednja briga bila je o tome kako će se njegova zajednica ophoditi prema vjeri i Allahovoj riječi.

  • Hadis: Njegove posljednje riječi bile su: “O ljudi, pridržavajte se namaza, pridržavajte se namaza!” (Ahmed, Musnad Ahmad).

Ovi emotivni trenuci iz života poslanika Muhammeda a.s. zajedno s hadisima, pružaju duboko razumijevanje njegove ličnosti, ljubavi prema ljudima i posvećenosti vjeri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here