Džejms Sekston, poznati američki advokat iz Njujorka, specijalizovan je za brakorazvodne parnice i često se pojavljuje u medijima kako bi komentarisao temu razvoda. Osim toga, autor je dvije knjige koje se bave sprečavanjem razvoda i održavanjem stabilnih brakova. Kroz svoju karijeru, Sekston je imao priliku da uoči najčešće razloge koji dovode do razlaza među parovima, a njegova saznanja se mogu sažeti u dvije glavne tačke: nedostatak intime i finansijski problemi.

Jedan od najčešćih razloga za razvod, prema Sekstonovim riječima, jeste nedostatak intimnosti između supružnika. Iako mnogi smatraju da je prevara glavni okidač za razvod, Sekston tvrdi da je nedostatak bliskih odnosa često pravi uzrok koji dovodi do nevjere. Muškarci, kako kaže, često traže više fizičke intimnosti, dok žene teže kvalitetnijem i dubljem odnosu. On dalje objašnjava da ova razlika u očekivanjima između muškaraca i žena dovodi do nesporazuma i udaljavanja. Primjerice, pornografija je češće popularnija među muškarcima jer oni često pristupaju intimnosti s više fizičke potrebe, dok žene traže emocionalnu povezanost. Ovo neslaganje može postati problematično ukoliko oba partnera ne ulože trud u razumijevanje potreba jedno drugog.

Drugi čest razlog razvoda, prema Sekstonu, su finansijski problemi. On tvrdi da novac igra veliku ulogu u dinamici moći unutar braka. Novac, prema njegovom mišljenju, nije samo sredstvo razmjene, već simbolizira sigurnost, kontrolu i mogućnosti. Problemi s novcem često otkrivaju dublje probleme u vezi, kao što su neiskrenost ili nedostatak povjerenja između partnera. Novac, iako na prvi pogled jednostavan, često nosi sa sobom složene emocionalne i psihološke izazove. Parovi koji ne uspiju postići dogovor o finansijama ili koji se suoče s nejednakim pristupom moći u vezi, često se suočavaju s raskolom u svom odnosu.

Kako bi izbjegli probleme koji dovode do razvoda, Sekston savjetuje parovima da se usmjere na međusobno razumijevanje i pažnju. On posebno naglašava važnost malih gesta koje mogu održati ljubav u vezi. Na primjer, preporučuje muškarcima da svojoj partnerki pišu nasumične ljubavne poruke kako bi je podsjetili na svoja osjećanja i važnost njihove veze. Takve male, ali značajne geste mogu pomoći u jačanju odnosa i spriječiti udaljavanje partnera.

Zaključujući svoja zapažanja, Sekston podsjeća parove da je ključ zdravog braka u kontinuiranom radu na odnosu, uz međusobno poštovanje i razumijevanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here