Redovno konzumiranje soka od paradajza može biti jednostavan i prirodan način za smanjenje visokog krvnog pritiska, pokazalo je nedavno istraživanje. Visok krvni pritisak, ili hipertenzija, predstavlja stanje u kojem srce mora raditi intenzivnije kako bi osiguralo normalan protok krvi kroz tijelo. Ako se ne tretira na vrijeme, hipertenzija može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije, uključujući srčani udar i moždani udar, što predstavlja ozbiljan rizik za život.

Prema podacima, otprilike svaka treća osoba živi s hipertenzijom, a mnogi nisu ni svjesni da imaju ovaj problem jer visok krvni pritisak često ne uzrokuje nikakve jasne simptome. Različiti faktori mogu dovesti do razvoja hipertenzije, a ishrana igra ključnu ulogu u regulisanju ovog stanja. Prehrana bogata natrijumom, tj. solju, često povećava krvni pritisak jer tijelo zadržava višak vode. Nasuprot tome, određene namirnice i pića mogu pomoći u snižavanju pritiska.

Jedna od tih namirnica je sok od paradajza, koji je prirodni saveznik u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Prema istraživanju objavljenom 2019. godine u časopisu *Food Science and Nutrition*, neslani sok od paradajza može značajno smanjiti krvni pritisak kod ljudi s hipertenzijom. Istraživači iz Tokija su tokom studije pratili 481 osobu koja je svakodnevno pila neslani sok od paradajza. Rezultati su pokazali značajno poboljšanje kod osoba s povišenim krvnim pritiskom.

Tokom studije, učesnici su konzumirali između 85 i 215 ml soka dnevno, a prosječna količina koju su pili iznosila je oko 200 ml. Prije i poslije studije mjerili su različite parametre kardiovaskularnog zdravlja, uključujući krvni pritisak, nivo lipida u krvi i toleranciju na glukozu. Rezultati su otkrili da je kod 94 učesnika s nelečenom hipertenzijom krvni pritisak značajno opao, dok je nivo „lošeg“ LDL holesterola smanjen kod 125 učesnika.

Stručnjaci vjeruju da je ključni faktor uspjeha soka od paradajza likopen – moćni antioksidans koji se nalazi u ovom povrću. Likopen ima snažno antioksidativno dejstvo i istraživanja sugeriraju da može pomoći u prevenciji ateroskleroze, bolesti koja uzrokuje začepljenje arterija, što može dovesti do ozbiljnih srčanih bolesti.

Ova studija naglašava da svakodnevno konzumiranje neslanog soka od paradajza može biti jednostavan, prirodan i efikasan način za smanjenje krvnog pritiska i smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Ako tražite prirodan način za poboljšanje zdravlja, razmotrite uključivanje ovog napitka u svoju dnevnu rutinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here