Savremeni švicarski teolog dr. Hans Küng istaknuo je značajnu ulogu Muhammeda, s.a.v.s., kao Božijeg poslanika i vodiča na putu spasenja. U svojim izjavama, Küng je naglasio da je Muhammed ne samo čovjek, već i odabrani Božiji poslanik čiji je život i biografija u potpunosti sačuvana kroz historiju.

Küng je rekao:

“Muhammed je Božiji poslanik u pravom smislu te riječi. I mi više ne možemo poricati da je Muhammed istinski vodič na putu spasenja. Ono što karakterizira život Allahovog poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., jeste činjenica da nam je povijest sačuvala kompletan njegov život, biografiju i sve njegove osobine, te da u njegovom životu i biografiji nema nepoznanica i dvosmislenosti.”

 

Ova izjava ukazuje na to da Muhammedov život može poslužiti kao uzor i vodič za mnoge ljude, što je podržano i od strane drugih zapadnih historičara.

Britanski historičar Arnold Toynbee dodao je:

“Oni koji žele studirati sjajnu biografiju Božijeg poslanika Muhammeda, naći će mnoštvo spisa i dokumenta koje ne mogu naći ni o jednom drugom Božijem poslaniku.”

Toynbeeovo priznanje o opsežnosti dokumenata i spisa koji se bave Muhammedovim životom dodatno potkrepljuje Küngove tvrdnje o njegovoj važnosti.

Ove izjave reflektiraju rastuće priznanje Muhammedovog značaja među zapadnim intelektualcima i historičarima, čime se potvrđuje njegov utjecaj kao istinskog vodiča na putu spasenja. U savremenom kontekstu, takva priznavanja od strane uglednih teologa i historičara pomažu u razbijanju predrasuda i neznanja o islamu, te potiču dijalog i razumijevanje između različitih religijskih tradicija.

sandzakdanas

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here