Tokom svoje posjete jugoistočnom turskom gradu Sanliurfa, Srbin Đorđe Nansić donio je odluku da prihvati islam, što je izazvalo veliku pažnju i radost među prisutnima.

Naime, Nansić je obišao neka od najpoznatijih turističkih mjesta u toj regiji, uključujući i džamiju Dergah koja se nalazi u oblasti Balikgol. Ova regija ima posebno mjesto u islamskoj tradiciji, jer se prema nekim predajama vjeruje da je tu rodno mjesto poslanika Ibrahima. Zbog toga se Sanliurfa često naziva i “prijestolnicom poslanika”, te predstavlja značajnu duhovnu destinaciju za mnoge vjernike i posjetitelje.

Tokom svoje posjete džamiji Dergah, Nansić je bio duboko dirnut atmosferom i duhovnošću mjesta. Nakon razgovora s imamom Ibrahimom Onatom, izrazio je želju da pred njim izgovori šehadet i time službeno prihvati islam. Ovaj čin, izgovaranje šehadeta, predstavlja ključni korak u prihvatanju islama, gdje se svjedoči vjera u jednog Boga (Allaha) i poslanstvo Muhammeda.

Nansićeva odluka da pređe na islam nije bila samo rezultat turističke posjete, već duboko promišljena odluka.

Mnogi vjernici su s oduševljenjem primili vijest o Nansićevom prelasku na islam

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Nakon klanjanja ikindija-namaza u džamiji, Đorđe je pred mnogobrojnim džematlijama proučio šehadet (svjedočenje) i zvanično prihvatio vjeru islam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here