Pitanje kako znamo da je Uzvišeni Allah primio naša djela nešto je o čemu svaki vjernik u nekom trenutku razmišlja. Odgovor na ovo pitanje dolazi kroz promjene u našem životu nakon izvršenih dobrih djela. Kada vidimo pozitivne promjene u našem ponašanju i osjećajima, to je znak da su naša djela prihvaćena. Na primjer, nakon obavljenog hadždža, znamo da je to putovanje bilo uspješno ako se nakon povratka osjećamo duhovno jači, bliži Allahu i ako naša svakodnevna djela postanu bolja. Isto vrijedi i za post u mjesecu ramazanu. Ako nakon ramazana osjećamo da smo poboljšali svoje navike, da češće obavljamo namaz, čitamo Kur’an i osjećamo mir u srcu, to je znak da nam je Allah oprostio i da je naš post bio primljen.

Jedan od načina na koji nas Allah usmjerava ka ispravnom putu je i kroz događaje u životu. Gubitak voljene osobe, iako bolan, može nas podsjetiti na prolaznost života i natjerati nas da razmišljamo o vlastitom susretu s Gospodarom. Takvi trenuci nas mogu motivirati da preispitamo svoje postupke, očistimo svoja srca i počnemo se intenzivnije pripremati za ahiret. To nas vodi ka tome da više razmišljamo o Danu susreta s Allahom, da se trudimo povećati svoja dobra djela, molimo za oprost, čistimo svoja srca od negativnih emocija poput zavisti, zlobe i mržnje.

Naša vjera je put ispunjen usponima i padovima. Svi mi griješimo, ali ključ uspjeha je ne gubiti nadu u Allahovu milost. Bez obzira koliko puta padnemo, važno je uvijek se vratiti Allahu, pokajati se i nastaviti se truditi. Allah vidi naš trud, zna našu borbu i nagrađuje nas prema našim namjerama. Uistinu, istinski uspjeh dolazi onog trenutka kada stanemo pred Gospodara i čujemo Njegove riječi oprosta i milosti.

Stoga, svaki vjernik treba uložiti trud da očisti svoje srce i nastavi s ibadetom, jer Allah je milostiv i On voli one koji se kaju. Trebamo se stalno podsjećati da su iskušenja dio našeg puta ka Džennetu, a trud i pokajanje ključ uspjeha. Kako god teški bili grijesi, uvijek se trebamo vraćati Allahu i vjerovati u Njegovu milost. Nikada ne smijemo odustati, jer nada u Allahovu milost je snaga koja nas vodi ka istinskom uspjehu, a to je mjesto u Džennetu Firdewsu, blizu Njega.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here