U nedavnom saopćenju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, istaknuto je da je Viši sud u Užicu okončao pravni postupak protiv dvojice policajaca iz Priboja, Z.D. i P.M., koji su učestvovali u incidentu s ciljem izazivanja netrpeljivosti. Naime, krajem decembra 2021. godine, na privatnoj proslavi, ova dvojica policijskih službenika su pjevali pjesme koje su bile usmjerene ka izazivanju mržnje prema pripadnicima islama. Incident je naišao na osudu šire javnosti, a posebno su se osjećali pogođeni Bošnjaci u regionu.

Tokom porodične proslave, snimljeni su kako izvode pjesme s veoma neprikladnim sadržajem, čime su dodatno pojačali tenzije među različitim etničkim grupama u zemlji. Pjesme su uključivale stihove koji veličaju osuđene ratne zločince, kao i riječi koje aludiraju na strašne događaje iz prošlosti, poput “Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice”, što je izazvalo uznemirenost kod Bošnjaka u Srbiji, posebno onih koji žive u Priboju.

Viši sud u Užicu je donio prvostepenu presudu, kojom su Z.D. i P.M. proglašeni krivim za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. Presuda je donijeta u skladu s članom 317 Krivičnog zakonika, koji se odnosi na ovakva djela. Kazna za počinitelje je određena u vidu kućnog zatvora u trajanju od šest mjeseci, uz primjenu mjere elektronskog nadzora, što znači da će njihovo kretanje biti strogo ograničeno u ovom periodu.

Mešihat Islamske zajednice u svom saopćenju ističe da smatra ovu presudu pozitivnim korakom u smjeru jačanja povjerenja u pravosudni sistem Republike Srbije. Također su naglasili kako ova odluka predstavlja ohrabrenje za Bošnjake u Priboju, koji su, nakon ovih događaja, osjetili opravdanu zabrinutost i nesigurnost. Naime, tokom 2021. i 2022. godine bilo je nekoliko incidenata usmjerenih prema Bošnjacima, a 2023. godine dogodilo se i ubistvo jednog Bošnjaka koje je počinio policijski službenik. Zbog ovih događaja, lokalna bošnjačka zajednica bila je dodatno uznemirena.

Važno je napomenuti da je ovaj slučaj bio praćen i od strane šire javnosti. Na snimku incidenta, koji je ubrzo postao viralan, moglo se jasno vidjeti kako policajci pjevaju pjesme kojima veličaju Ratka Mladića, osuđenog ratnog zločinca, što je dodatno potreslo stanovništvo. Ovakvi incidenti nisu rijetki u ovom dijelu Srbije, gdje tenzije između etničkih grupa povremeno isplivaju na površinu, izazivajući nelagodu i strah kod manjinskih zajednica.

Nakon što je ovaj snimak izašao u javnost, jedan od aktera incidenta, policajac Dragan Zeković, javno se izvinio za svoje ponašanje. Njegovo izvinjenje došlo je kao reakcija na pritisak javnosti i osude koje su uslijedile nakon incidenta. Međutim, uprkos izvinjenju, ovaj čin je ostavio dubok trag na zajednicu i podsjetio na potrebu za većim zalaganjem u suzbijanju netrpeljivosti i mržnje među etničkim i vjerskim grupama.

U zaključku, presuda Višeg suda u Užicu predstavlja značajan iskorak u rješavanju problema etničke i vjerske netrpeljivosti u Srbiji. Kazna koja je izrečena policajcima, iako simbolična, pokazuje da pravni sistem može djelovati u cilju očuvanja mira i sigurnosti svih građana, bez obzira na njihovu vjersku i etničku pripadnost. Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izrazio je nadu da će ovakve presude doprinijeti smanjenju tenzija u Priboju, ali i šire, te da će pomoći u vraćanju povjerenja manjinskih zajednica u pravosudne organe i državne institucije.

Istovremeno, ostaje izazov za vlasti da nastave raditi na poboljšanju odnosa među zajednicama, kako bi se izbjegli slični incidenti u budućnosti. Ova situacija je podsjetnik da je društvena harmonija ključna za miran suživot, a pravovremene i adekvatne reakcije sudskih i drugih državnih institucija su neophodne za njeno očuvanje.

pressmediabih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here