Agencija za certificiranje halal kvalitete je danas obavijestila javnost o ozbiljnoj zloupotrebi zaštitnog znaka halal kvalitete na proizvodu kompanije Meso-promet d.o.o. iz Bijelog Polja. Ova situacija je izazvala zabrinutost među potrošačima, jer se radi o potencijalnoj dezinformaciji o kvaliteti i porijeklu mesa koje se nudi na tržištu.

U saopćenju se navodi da je agencija zaprimila pritužbu od konzumenta koji je primijetio da se u prodajnim objektima u Podgorici nalaze proizvodi koji su označeni zaštitnim znakom halal kvalitete, a koji su zapravo haram. Odmah su kontaktirali kompaniju Meso-promet d.o.o. kako bi provjerili ove navode i osigurali da se poduzmu mjere za povlačenje spornih proizvoda sa tržišta.

Agencija je dobila potvrdu od kompanije da su proizvodi koji su bili označeni kao halal povučeni iz prodaje u Crnoj Gori, što ukazuje na brzinu reakcije u ovom slučaju. Agencija je, također, istakla da obavlja halal certificiranje u skladu sa međunarodnim standardima i da se ovaj proces odnosi na fizički odvojene pogone za klanje i preradu mesa, koji ne smiju biti u kontaktu sa haram proizvodima.

U saopćenju se objašnjava kako proizvodi koji ispunjavaju zahtjeve halal standarda dobijaju Halal certifikat, a Agencija je izradila listu halal certificiranih proizvoda, koja je dostupna na njihovoj zvaničnoj stranici. Na taj način potrošači mogu provjeriti koji su proizvodi zaista halal, čime se dodatno osigurava transparentnost i povjerenje u proces certificiranja.

Agencija je naglasila da sporni proizvod nije imao halal certifikat niti je imao odobrenje za korištenje halal znaka, što dodatno podcrtava ozbiljnost greške koja se dogodila. „Proizvod koji ima i najmanji udio svinjskog mesa ne može biti halal certificiran,“ naglašava se u saopćenju, što jasno ukazuje na to da je došlo do velikog propusta u označavanju proizvoda.

Kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do ove zloupotrebe, Agencija je izdala hitni nalog za provođenje audita na licu mjesta. Ovlašteni auditori će istražiti sve činjenice, a na osnovu rezultata audita, Agencija će poduzeti odgovarajuće mjere prema kompaniji Meso-promet d.o.o., u skladu s ugovorom o certificiranju halal kvalitete.

Pored svega, Agencija je također napomenula da je zaštitila svoj znak na međunarodnom nivou, kako bi se spriječile daljnje zloupotrebe. Ova mjera uključuje zaštitu znaka kod Instituta za intelektualno vlasništvo BiH kao i kod WIPO Instituta u Ženevi, čime se dodatno osnažuje pravni okvir za očuvanje integriteta halal proizvoda.

U zaključku, ovo je još jedan primjer kako je važno za potrošače da budu oprezni prilikom kupovine hrane, posebno kada su u pitanju proizvodi označeni kao halal. Prava i odgovorna kompanija bi trebala osigurati da svi njeni proizvodi budu u skladu s halal standardima, a Agencija će nastaviti raditi na osiguranju kvaliteta i povjerenja u halal certificiranje.

senzor.ba (18.12.2023)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here