Elvedin Pezić, poznat po svojoj aktivnoj ulozi u društvenim raspravama i angažmanu, odlučio je putem svoje službene stranice podijeliti informacije kako bi razjasnio sumnje koje su se pojavile o njegovom učešću u ratu. Naime, neki su tvrdili da je ratni period proveo u inostranstvu, no on je iznio službene podatke koji potvrđuju da je tokom rata u Bosni i Hercegovini proveo 1106 dana kao pripadnik Armije BiH, te da je ratovao i prije nego što je navršio 18 godina, piše portal Crna Hronika.

Današnja diskusija započela je zbog interpretacije hadisa iz Kur’ana: “Ko bude šutio taj će se spasiti.” Ova poruka izazvala je niz reakcija, a među prvima se oglasio Emir Aljić, Pezićev pratilac na Facebooku. Aljić je kritizirao Elvedina zbog njegovog stava o šutnji, ističući kako je Pezić šutio o mnogim važnim pitanjima u Bosni proteklih 30 godina. On je iznio optužbe da Elvedin ne govori o kriminalu u državi i da time zanemaruje svoju dužnost kao javna ličnost.

Aljićev komentar bio je oštar, te je naveo kako je njegov otac bio borac za Domovinu, a da Elvedin ne koristi svoju platformu da govori protiv nepravde, već šuti o stanju u zemlji. “Misliš li, Elvedine, da je situacija u Bosni za šutnju?” – upitao je Aljić, izražavajući razočaranje njegovim pristupom.

Pezić nije ostao ravnodušan na ove prozivke i odlučio je odgovoriti na optužbe. U svom odgovoru je naglasio da je i sam učestvovao u ratu kao maloljetnik i da ima više od 1100 dana ratnog staža u Armiji BiH. Izrazio je ogorčenost zbog kritika i istaknuo kako se već 20 godina bavi ukazivanjem na devijacije u društvu, zbog čega je, kako tvrdi, često bio izložen napadima. Također, Pezić je Aljiću poručio da ako ne zna korisno doprinositi raspravi, treba šutjeti, kako je i navedeno u hadisu.

Nastavio je s kritikom Aljića, optužujući ga za nekulturu i površno shvatanje situacije. Pezić je istakao da je prošao kroz mnogo teških trenutaka, uključujući učešće u ratu kao petnaestogodišnjak, te ga nije bilo strah tada, a ni sada ga nije strah da govori o stvarima koje smatra važnim. Nazvao je Aljićev komentar krkanskim, sugerirajući da Aljić nema pravog autoriteta ni znanja da sudi drugima, te da njegove riječi odražavaju egoizam i manjak skromnosti.

Pezić je nastavio, rekavši da je posvetio svoj život i porodicu službi islama i muslimanima, te je upitao Aljića šta je on žrtvovao za te ciljeve. U završnoj poruci, Pezić je oštro poručio Aljiću da se nauči osnovama kulture prije nego što kritizira druge.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here