Na konferenciji lidera Trojke, Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, istakao je kako se u javnom prostoru Bosne i Hercegovine šire intenzivne kampanje laži. Naglasio je da je važno raditi na razbijanju tih neistina i pozvao opozicione vođe, predsjednike SDA i DF-a, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, na javno sučeljavanje. Konaković je izrazio spremnost da se suoči s njima pred kamerama ili na bilo kojem drugom forumu.

Tijekom svog izlaganja, Konaković je spomenuo događaj u Neumu, gdje je Izetbegović izjavio da su njegovi politički protivnici dali značajan doprinos stabilizaciji odnosa. Međutim, kako je Konaković napomenuo, sutradan je Izetbegović promijenio stav, govoreći na Federalnoj televiziji da su nešto izdali. Konaković je ukazao na to da su Bošnjaci tada bili manje zastupljeni nego što su sada.

Osudio je i ono što naziva orchestriranom kampanjom koja dolazi od bivših obavještajaca, tvrdeći da se ovakvi pristupi koriste da bi se ostvarili politički ciljevi. Također je istakao da se u Mostarskom sporazumu Izetbegović obavezao na legitimno predstavljanje, a ne na izradu zakona prema interesima pojedinaca.

Konaković je ponovio da njihova vlast nikada nije razgovarala o rješavanju izbornog zakona prema Čovićevom modelu, već isključivo prema međunarodnim presudama. Istaknuo je da su tokom svog mandata usvojena dva budžeta koja su doprinijela poboljšanju uvjeta za rad državnih agencija, uključujući i povećanje broja članova Granične policije. Također je naglasio važnost nedavnih odluka Ustavnog suda vezanih za državnu imovinu i izborni zakon.

U svom obraćanju, Konaković je ukazao na percepciju servilnosti Trojke, napominjući da je, dok su SNSD i HDZ imali osam delegata u Domu naroda, sada njihov broj smanjen na šest. Dodao je da se Milorad Dodik nalazi u lošijoj poziciji nego ikad prije.

Konaković je zaključio pozivajući na akciju kako bi Bosna i Hercegovina pokrenula plan rasta, ističući da se zemlja suočava s ozbiljnim ekonomskim i demografskim izazovima. Naglasio je zabrinjavajuće nisku stopu nataliteta, koja iznosi samo 1,3 djece po porodici, te naglasio problem odlaska mladih u inozemstvo. Na kraju, istakao je da su Sjedinjene Američke Države ključni partner za BiH, dok NATO ostaje prvi vanjskopolitički cilj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here