Prema najnovijim dugoročnim vremenskim prognozama, početak oktobra u području Sredozemlja donijet će sušniji period, s padavinama ispod višegodišnjeg prosjeka. Ovaj period suše dolazi nakon nedavne ciklone „Boris“, koja je prouzrokovala značajne materijalne štete i, nažalost, uzela i ljudske živote. Iako su meteorolozi predvidjeli dolazak „Borisa“, niko nije mogao predvidjeti razmjere njegovih razornih posljedica na Češku, Poljsku, Austriju i Rumuniju. Ciklon je također donio obilne padavine u sjevernu Hrvatsku, gdje su hidrološke prilike na rijekama pod budnim okom, dok je Dalmaciju zahvatio novi atmosferski poremećaj koji će, nakon kratkog perioda nestabilnosti, donijeti nekoliko stabilnih dana.

Prve polovine sedmice vremenske aktivnosti bile su najizraženije na moru i dalmatinskim otocima, što su potvrdili podaci s meteoroloških stanica u Komiži i Lastovu. Ova područja su zabilježila najveće količine kiše, koja je lokalno dostigla deset litara po kvadratnom metru. Predviđa se da bi ovo moglo potrajati, s obzirom na trenutne vremenske uslove i prognoze. Uprkos ovim padavinama, stručnjaci ne isključuju mogućnost da se, početkom oktobra, vremenski uslovi stabiliziraju, što bi moglo dovesti do sušnijeg perioda s manje kiše nego što je uobičajeno za to doba godine.

Pitanje koje mnogi postavljaju jeste hoće li biti babljeg ljeta, odnosno mirnijeg i toplijeg perioda u oktobru. Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena, sa sjedištem u gradiću Reading u Engleskoj, predviđa povratak normalnih, pa čak i iznadprosječnih temperatura za veći dio Europe. U Dalmaciji se očekuje da temperature budu i do dva stepena Celzijusa više od prosjeka, dok bi u kontinentalnim dijelovima mogle biti i više. Ove prognoze ukazuju na povećanu ciklonalnu aktivnost na južnom Jadranu, što može donijeti više padavina u tom području.

Dugoročne prognoze za oktobar donose i dobre vijesti. Sušniji period praćen iznadprosječnim temperaturama zraka trebao bi dominirati područjem Sredozemlja, s time da će u Dalmaciji temperature biti i do tri stepena više od višegodišnjeg prosjeka. Iako se tokom oktobra može očekivati povratak toplijih dana, nije isključeno da će se sredinom mjeseca temperature vratiti u uobičajene okvire. Sve u svemu, predviđa se da će oktobar biti nešto topliji od prosjeka, ali ne ekstremno.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, trenutni vremenski uslovi su pretežno oblačni, uz povremene pljuskove praćene grmljavinom. Očekuje se da će na sjeveru Bosne biti jačih lokalnih padavina, dok će dnevne temperature biti oko 22 stepena Celzijusa, što je u skladu s prognozama za ovo doba godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here