Ševal Fuško, stočar iz mjesta Duba kod Travnika, već dugi niz godina bavi se uzgojem ovaca i krava. Iako se ponajviše bavi ovčarstvom, Ševal je poznat po tome što je prvi napustio planinske pašnjake Vlašića i svoje stado preselio u nizinske krajeve. Na tim ravnicama, posebno u viteškom polju, pronašao je idealne uvjete za ispašu, gdje njegove ovce uživaju u obilju svježe trave. Ovaj mudar potez omogućio mu je dovoljno zarade da kupi novi stan u centru Travnika, čime je unaprijedio svoj životni standard.

Godina 2024. bila je posebno izazovna za stočare, a Ševal je s tugom istaknuo kako ne pamti sušniju godinu u svom životu. Suša je uzela maha, pa su se mnogi stočari suočavali s problemom nedostatka vode. No, Ševal je imao sreće jer je na planini Vlašić imao dovoljne zalihe vode. Da nije bilo toga, morao bi plaćati za dostavu cisterne s vodom, što bi značajno povećalo njegove troškove i otežalo ionako zahtjevnu godinu.

U razgovoru s novinarom Srećkom Stipovićem, Ševal je podijelio svoja iskustva i poslovnu filozofiju. Prema njegovim riječima, uzgoj ovaca je daleko isplativiji i jednostavniji od držanja krava. Iako su obje vrste stoke zahtjevne, Ševal vjeruje da su ovce manje zahtjevne, lakše za održavanje i daju bolji prinos u odnosu na krave. Ova filozofija mu je omogućila stabilan prihod i uspješan stočarski posao.

Za sve one koji žele saznati više o njegovim iskustvima i poslovnim uspjesima, Ševal je dao dodatne odgovore u intervjuu sa Stipovićem. Njegova priča je inspiracija mnogim mladim stočarima koji se žele baviti ovim poslom. Ševal ističe važnost prilagodljivosti u stočarstvu, posebno u vremenskim uvjetima koji se ne mogu predvidjeti. Smatra da stočari trebaju biti spremni na sve izazove, uključujući suše i nedostatak resursa, kako bi opstali. Njegov uspjeh leži u mudrim odlukama i stalnom prilagođavanju promjenjivim uvjetima u poljoprivredi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here