Sarajlija Šemso Safet Peštek s tugom i nostalgijom prisjeća se svoje životne saputnice, žene s kojom je proveo nevjerovatnih 54 godine u braku. Njegova supruga, koja je preminula prije nekoliko mjeseci nakon duge borbe s teškom bolešću, bila je njegov najveći oslonac i ljubav. Iako je prošlo nekoliko mjeseci od njenog odlaska, Šemso se još uvijek nije pomirio s gubitkom i svakodnevno osjeća prazninu koju je ostavila za sobom.

“Ne dam nikome da digne jorgan sa kreveta na kojem je spavala. Dok sam živ, niko ga dirnuti ne smije!” – kazao je Šemso, dok su mu oči bile pune suza. Ovaj jednostavan, ali duboko emotivan čin pokazuje koliko je bio vezan za svoju suprugu i koliko mu znači sjećanje na nju. Za Šemsu, ona nije bila samo životna partnerica, već osoba koja je ispunila svaki kutak njegovog života ljubavlju i brigom.

Šemso s ponosom govori o svojoj supruzi i tvrdi da se takve žene više ne rađaju. “Bila je žena za desetku. Takve se više ne rađaju, vjeruj mi!” – rekao je, naglašavajući koliko je bila posebna. Njegova supruga bila je izuzetno brižna i posvećena, a njihova ljubav trajala je više od pola stoljeća.

Šemsina životna priča obilježena je teškim trenucima iz djetinjstva. Odrastao je u velikoj porodici – njegov otac imao je čak 12 djece, ali nisu svi dočekali zrele godine. “Sestra mi je umrla u 10. godini, a brat sa 5, 6 mjeseci,” prisjeća se Šemso s tugom, govoreći o gubicima koje je njegova porodica doživjela. Ipak, unatoč ovim tragedijama, pronašao je ljubav svog života i oženio se.

Njegov otac, u želji da mu pruži bolji život, dao mu je važan savjet. “Da te ja ne bih ostavljao ovdje da budeš sluga drugima, uzmi svoju ženu za ruku, nađi stan i idi.” Ove riječi, koje su Šemsu ostale duboko urezane u sjećanje, bile su ključne za njegov budući život. Zajedno sa suprugom, Šemso je izgradio dom i porodicu, te se posvetio osiguravanju bolje budućnosti za njih.

Kroz cijeli brak, Šemso je svojoj supruzi pokazivao duboko poštovanje i brigu. “Ženi nikad nisam dozvolio da bilo šta radi,” govori on s ponosom. On je radio naporno kako bi osigurao sve što je bilo potrebno, a njegova supruga je imala važnu ulogu u odgoju njihova dva sina. “Htio sam da ih odgojimo kako treba,” prisjeća se Šemso, ističući zajednički trud i ljubav koju su uložili u svoju porodicu.

Šemsina priča o ljubavi, poštovanju i odanosti prema svojoj supruzi dirljiva je i pokazuje koliko su oboje ulagali u svoj brak i porodicu. Unatoč svim izazovima koje je život donio, Šemso je bio posvećen supruzi i njihovim sinovima, a sada, iako je fizički više nema, ljubav prema njoj i dalje živi u svakom njegovom danu. Taj jorgan na njenom krevetu, koji nikome ne dozvoljava da dira, simbol je njegove neizmjerne ljubavi i sjećanja na život ispunjen ljubavlju i odanošću.

Njihova priča je podsjetnik na to koliko su ljubav i zajedništvo važni u svakom braku prenosi mahalla

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here