Mlad, zdrav, jak, a usred ramazana kahva i cigara.

Sutra, kada objave njegovu smrtovnicu na društvenim mrežama, komentari će biti: neka mu je vječni rahmet, nek mu Allah podari lijepi Džennet, El-Fatiha.

Ne bih da bilo kome sudim, i da ga smještam tamo il ovamo, Allah je sudija najpravedniji, i kod Njega će biti sve u gram izvagano, ali brete treba i Džennet zaslužiti.

Ne možeš se pogravati sa najvećim vjerskim dužnostima, ne izvršavati ih, a onda usred Dženneta.

Jeste, Džennet je lijep, ali je i najskuplja roba, kako veli Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

Ali opet molim Allaha da te ljude uputi i oprosti im, jer vjerovatno nisu svjesni ni Njegove veličine ni veličine grijeha kojeg čine.

Mr Semir Imamović

Tekst koji je napisao Mr. Semir Imamović osvrće se na odnos prema vjeri, posebno u kontekstu važnosti obavljanja vjerskih dužnosti, kao što je post u mjesecu ramazanu. Autor primjećuje kako neki ljudi, iako mladi, zdravi i jaki, zanemaruju ove dužnosti, što simbolizira kroz konzumiranje kahve i cigareta tokom posta.

U ovom kontekstu, Imamović izražava tugu i zabrinutost zbog neispunjavanja temeljnih islamskih obaveza, ali ističe da je sud o ljudima isključivo u Allahovim rukama. Iako napominje kako su Džennet i Allahova milost veličanstveni, podsjeća i na težinu zasluživanja tog nebeskog blagoslova, pozivajući se na hadis u kojem Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, opisuje Džennet kao “najskuplju robu”.

Autor završava poruku molitvom da Allah uputi te ljude na pravi put i oprosti im njihove grijehe, prepoznajući mogućnost da nisu svjesni veličine onoga što čine.

Poruka je blaga, ali jasna – podsjeća na važnost obavljanja vjerskih obaveza i izražava brigu za duhovno stanje ljudi, pozivajući na samosvijest i iskrenost u vjeri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here