Sinoć je u Travniku održana politička tribina u sklopu predizborne kampanje stranke Narod i Pravda, gdje je predsjednik stranke Elmedin Konaković održao zapažen govor. U svom izlaganju, Konaković je govorio o aktuelnim političkim pitanjima, posebno se osvrnuvši na imenovanje nove Vlade Federacije BiH, a spomenuo je i potpredsjednika Federacije, Refika Lendu iz SDA, te premijera Nermina Nikšića iz SDP-a.

Konaković je istaknuo važnost transparentnosti, naglašavajući da narod treba znati ko su oni koji šire neistine i manipulišu javnošću. Prema njegovim riječima, optužbe da je stranka Narod i Pravda dala ustupke HDZ-u nemaju osnovu, te je tvrdio kako postoje dokazi koji pokazuju suprotno. Naglasio je da je njegova stranka vraćala ustupke koji su ranije bili dani HDZ-u.

U svom govoru, Konaković je osporio tvrdnje o “nametnutoj” Vladi FBiH, objašnjavajući da je Vlada formirana demokratskim putem, uz podršku 51 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, što je više nego dovoljno za većinu, s obzirom da je potrebno 50 glasova. Kao primjer je naveo Hrvatsku i Crnu Goru, gdje su predsjednici tih zemalja, bez suvišnih prepreka, omogućili premijerima mandat kad su imali parlamentarnu većinu. U tom kontekstu, kritikovao je Lendu, koji je odbijao prihvatiti legitimitet većine, tvrdeći da time pomaže u legalizaciji politika koje HDZ BiH provodi već godinama.

Konaković je također pohvalio odluku visokog predstavnika u BiH, koji je deblokirao situaciju, omogućivši da se odluka o Vladi donese na parlamentarnom nivou. Prema njegovim riječima, taj potez je bio ključan kako bi se očuvala demokratija u zemlji.

Povukao je paralelu s periodom iz 2010. godine, kada je HDZ BiH bio izbačen iz Vlade Federacije BiH i pokušao blokirati rad institucija. OHR je tada reagirao na sličan način i deblokirao procese. Pritom je Konaković podsjetio na postupke SDP-a, koji su, iako su bili opozicija, podržali izbor Milana Dunovića iz DF-a 2015. godine. SDP, kako je naveo, tada nije blokirao proces, iako su mogli, jer su pokazali odgovornost prema demokratskim principima.

Na kraju, Konaković je podvukao razliku između Lende i Nikšića, naglašavajući da su postupci Nikšića, kao nekadašnjeg premijera, bili u skladu s demokratskim standardima, dok Lendo pokušava silom zadržati uticaj, što je, prema njegovim riječima, neprihvatljivo i neće se ponoviti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here