Pitanje postavljeno u vezi s klanjanjem na putovanju, naročito u situacijama kada nije moguće precizno odrediti smjer Kible, veoma je značajno za mnoge muslimane koji se nađu u stranim zemljama. Osoba koja je postavila pitanje spomenula je da se, dok putuje u Americi, suočava s poteškoćama u pronalaženju smjera Kible, jer je teško naći druge muslimane koje bi mogla pitati. Također, napomenuo je da je pokušao koristiti kompas, ali bezuspješno, pa je iz straha da ne propusti namasko vrijeme klanjao u nekom smjeru. Zanimalo ga je da li je to ispravno i da li je potrebno naklanjati taj namaz kasnije.

Odgovor na ovo pitanje počinje isticanjem da je okretanje prema Kibli jedan od ključnih uvjeta za ispravnost namaza. Svi učenjaci se slažu da, ukoliko je osoba u mogućnosti odrediti smjer Kible, namaz bez toga nije ispravan. Međutim, postoje posebne situacije kada ova obaveza može biti olakšana ili izostavljena, kao što su slučajevi kada osoba nije u stanju da odredi smjer. U takvim situacijama, musliman bi trebao klanjati u smjeru za koji vjeruje da je najbliži Kibli. Ako nakon toga otkrije da je pogriješio, nije potrebno ponoviti namaz jer je namaz i dalje ispravan.

Ovaj stav se temelji na hadisu koji prenosi Džabir, radijellahu anhu, gdje se spominje da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poslao ljude na put, a oni nisu mogli tačno odrediti smjer Kible, pa su klanjali svaki u smjeru za koji su mislili da je ispravan. Kasnije su otkrili da su pogriješili, ali im Poslanik nije naredio da ponove namaz, što pokazuje da je namaz bio ispravan.

Također, šejh Bin Baz pojašnjava da, ukoliko osoba učini napor da odredi smjer Kible, bilo putem kompasa ili nekih drugih metoda, i klanja, njen namaz je ispravan čak i ako kasnije shvati da je klanjala u pogrešnom smjeru. Međutim, ako osoba klanja u muslimanskoj zemlji, gdje ima mogućnost pitati nekoga ili koristiti džamije kao orijentir, njen namaz bi bio neispravan ako nije pokušala ispravno odrediti Kibu.

Pored toga, danas postoji mnogo jednostavnih načina za određivanje smjera Kible, uključujući upotrebu kompasa, satova sa ugrađenim programom za smjer Kible ili čak promatranje Sunca i Mjeseca. Musliman bi trebao naučiti ove metode kako bi njegovi namazi bili ispravni, čak i kada je na putu ili u nepoznatim krajevima. U zaključku, osoba treba dati sve od sebe da ispravno odredi Kibu, a Allah najbolje zna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here