Ovo je priča o 93-godišnjoj starici iz Francuske koja je primila islam pred kraj svog života, a njeno iskustvo s komšijom muslimanom odigralo je ključnu ulogu u toj odluci. Starica, penzionisana medicinska sestra, živjela je sama, što je čest slučaj na Zapadu. Njen komšija, musliman, često joj je pomagao noseći njene stvari i brinuo se o njoj, što je izazvalo njenu znatiželju. Pitala ga je ko ga plaća za njegovu dobrotu, a on je odgovorio: “Allah”. Taj odgovor ju je duboko dirnuo, pa je izrazila želju da sazna više o islamu.

Komšija ju je odveo u najbliži islamski centar, gdje je nakon ikindije-namaza primila islam. Nedugo zatim, nakon jacije-namaza, starica je preminula. Sahrana je postala izvor sukoba između njenog sina, koji je htio da je sahrani na tradicionalnom groblju, i muslimana, koji su tvrdili da je prešla na islam. Sin, koji se u početku nije brinuo za majku, sada je tražio novac u zamjenu za njeno tijelo. Muslimani su sakupili 5000 eura i omogućili da starica bude ukopana po islamskim običajima.

Ova priča naglašava značaj dobrih djela, iskrene vjere i kako jedno saosjećajno srce može otvoriti put ka velikoj duhovnoj promjeni.

Muhammed Salih el-Munedždžid
Preveo: Hajrudin Ahmetović, prof. n-um

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here