Melika Fetahi, koju je 13. septembra prošle godine u mjestu Turbe kod Travnika suprug Mirsad Hidanović brutalno pretukao pred njihovom 19-mjesečnom bebom, pamti 2023. kao jednu od najtežih godina u svom životu. Taj događaj zauvijek je promijenio njen svijet i ostavio duboke emocionalne ožiljke. Nasilje koje je pretrpjela prijavila je policiji, koja je privela nasilnika, ispitala ga i pustila na slobodu, nakon što mu je Sud izrekao zabranu približavanja Meliki.

Međutim, Mirsad nije samo zlostavljao Meliku – kao otac njihovog djeteta, Sud mu je također naložio plaćanje alimentacije od 200 KM mjesečno za maloljetnu kćer Merjem. Iako sudska odluka postoji, ispunjenje te obaveze nije došlo, a Melika je ostala sama u borbi za opstanak.

U svojoj izjavi, Melika opisuje osjećaj nesigurnosti i boli koja je proživjela. “Već je prošla godina dana od incidenta koji sam doživjela od strane svog bivšeg muža. Ime mu više ne spominjem jer ne zaslužuje da ga se sjetim”, piše Melika, prisjećajući se dana kada ju je suprug brutalno napao pred njihovom malenom djevojčicom.

Nakon toga, Melika je podnijela zahtjev za razvod i prijavila supruga na sud zbog nasilja koje joj je nanio. Međutim, on je nakon toga pobjegao u Njemačku, izbjegavajući odgovornost ne samo prema njoj već i prema vlastitom djetetu. Sud je donio odluku u Melikinu korist, dodijelivši joj skrbništvo nad djetetom i obavezu bivšeg supruga da plaća alimentaciju. Ipak, ni nakon godinu dana, on se nije udostojio ni javiti, ni ispuniti tu obavezu.

Melika je samohrana majka i, kako sama kaže, suočena je s izazovima svakodnevnog života. “Ja sam majka koja ne može raditi jer nemam nikoga kome bih mogla ostaviti dijete. Moje dijete je vezano za mene, i ne želi se odvojiti od mene.” Uprkos svemu, Melika zahvaljuje Bogu na snazi koju je pronašla da izdrži i osigura pristojan život za sebe i svoju kćerku Merjem. Iako je teško, ona se svakodnevno bori da pruži svojoj kćerki sve što je potrebno.

I dok ona vodi ovu borbu, njezin bivši suprug nije pokazao ni najmanji interes za djetetovu dobrobit. “Nakon svih sudskih poziva i procesa, on se još uvijek nije udostojio pitati za dijete, niti je uplatio jednu jedinu alimentaciju.” Mirsad se pravdao da u Njemačkoj nema nikakva primanja te da ne može izdvojiti 100 eura mjesečno za dijete jer ima dugove i kredite. No, Melika je svjesna prave istine – Mirsad se ponaša potpuno suprotno, hvaleći se po društvenim mrežama luksuznim stilom života.

“Svaki dan postavlja fotografije u skupoj odjeći, s novim frizurama, slikama skupih automobila i izlascima. I dok on uživa u tom životu, ja sama brinem o našem djetetu, bez ijedne njegove uplate.” Melika je odlučila progovoriti, ne samo kako bi skrenula pažnju na svoju situaciju, već i na hiljade žena u BiH koje prolaze kroz slične patnje.

Njena priča je poruka ženama koje se nalaze u istoj situaciji – da ne odustaju i da pronađu snagu u sebi da se bore. Također, Melika poručuje ženama koje su ostavljene bez podrške i financijskih sredstava da se ne srame zatražiti pomoć, jer njihova borba nije sramota, već hrabrost.

Na kraju, Melika se zahvalila svima koji su bili uz nju tijekom protekle godine. “Da nije bilo podrške pozitivnih ljudi, ne bih uspjela prebroditi sve izazove. Nastavit ću se boriti za svoju kćer, jer ona zaslužuje sigurnu i svijetlu budućnost.”

Melikina priča je svjedočanstvo o hrabrosti, odlučnosti i snazi jedne majke koja, unatoč svim preprekama, ne odustaje od borbe za svoju kćerku i bolje sutra.

Melika Fetahi.

pressmediabih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here