Snovi o umrlim osobama mogu izazvati različite osjećaje, od tuge do radosti, zavisno o prirodi sna. Ako osoba sanja svog voljenog pokojnika na način koji izaziva ugodne emocije, to može biti znak da je pokojnik na dobrom mjestu i da mu se može nadati svako dobro. Ovakvi snovi često donose mir i utjehu onima koji ih sanjaju, pružajući osjećaj bliskosti s voljenom osobom, iako je ona preminula.

Međutim, ako je san negativan ili uznemirujući, to može biti rezultat šejtanovog utjecaja. U islamu, šejtan ima moć da pokušava obmanuti vjernike, čak i kroz njihove snove. Njegova namjera je unijeti nemir, strah i tugu u srce onoga ko sanja. Allah, dž.š., jasno spominje u Kur’anu: “Sašaptavanje je posao šejtanski, da bi u brigu bacio vjernike, mada to ne može njima nimalo nauditi, osim ako to Allah, dž.š, dopusti.” (El-Mudžadela, 10). Ovaj ajet podsjeća vjernike da, iako šejtan može pokušati izazvati tjeskobu, on nema stvarnu moć da im naudi osim uz Allahovu dozvolu.

Ako san o umrloj osobi izazove nelagodu, islam preporučuje nekoliko koraka kako bi se osoba zaštitila od mogućeg šejtanovog utjecaja. Prvo, treba zatražiti utočište kod Allaha, dž.š., moleći Ga da ih zaštiti od zla šejtana i zla onoga što su usnili. Drugo, ne bi trebalo nikome pričati o snu, jer time umanjuje njegovu moć da izazove štetu. Treće, preporučuje se da osoba pljucne tri puta na svoju lijevu stranu i promijeni stranu na kojoj je ležala. Dodatno, uzimanje abdesta i obavljanje dva rekata namaza može donijeti mir i smirenje, te dodatno osnažiti zaštitu od bilo kakvog zla.

Dakle, snovi o umrlim osobama mogu imati različita značenja i utjecaje, ali vjernik uvijek treba tražiti zaštitu kod Allaha, dž.š., i slijediti šerijatske preporuke kako bi se zaštitio od mogućeg zla. S pozitivnim i smirenim pristupom, takvi snovi ne moraju izazvati nikakvu štetu ili tugu, već mogu biti prilika za jačanje veze s Allahom i dodatno duhovno uzdizanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here