Tejemum, kao zamjenska forma čišćenja u nedostatku vode, predstavlja važan dio islamske prakse i ima svoje propisane korake. Prvo i osnovno, osoba treba donijeti nijet, odnosno unutrašnju namjeru, da želi obaviti tejemum. Ova namjera je ključna jer se prema riječima Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, sva djela vrednuju prema namjerama, a svakom čovjeku pripada samo ono što je nanijetio. Stoga, tejemum započinje čvrstom namjerom u srcu.

Nakon što osoba donese nijet, slijedi praktični dio tejemuma. Potrebno je jednom rukama lagano udariti o čistu zemlju ili neki prirodni materijal poput pijeska ili kamena. Zatim, osoba će potarati svoje lice i šake redoslijedom: prvo lice, a zatim šake. Ovaj čin simbolizira pročišćenje i predstavlja osnovu tejemuma.

Nakon obavljanja ovih koraka, tejemum se smatra potpunim i osoba se smatra čistom u vjerskom smislu. To znači da je sada u mogućnosti obavljati sve ibadete koji zahtijevaju čistoću, poput namaza. Ova dozvola proizlazi iz kur’anskog ajeta u kojem Uzvišeni Allah spominje tejemum i naglašava kako Allah ne želi svojim robovima otežati, već ih učiniti čistim i upotpuniti Svoju blagodat prema njima, kako bi bili zahvalni.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, također je naglasio važnost tejemuma riječima: “Zemlja mi je učinjena mesdžidom i čistom”, što znači da zemlja služi kao sredstvo za čišćenje kada voda nije dostupna. Ovaj hadis potvrđuje da tejemum otklanja nečistoću kod osobe sve dok ne nađe vodu, omogućujući joj da obavlja namaz i druge obaveze kao da je uzela abdest.

Tejemum je valjan sve dok osoba ne pronađe vodu ili dok ne uradi nešto što kvari čistoću, poput obavljanja male ili velike nužde. Suprotno nekim mišljenjima, završetak jednog namaskog vremena ne poništava tejemum. Na primjer, ako osoba uzme tejemum za podne-namaz, može s istim tejemumom obaviti i ikindiju-namaz sve dok ne nastupi vrijeme za novi tejemum ili dok ne dođe u priliku koristiti vodu.

Dakle, tejemum je punopravna zamjena za abdest i gusul kada voda nije dostupna, omogućavajući muslimanu da ispuni svoje vjerske obaveze u skladu s islamskim propisima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here