Hadisi koji upozoravaju na posljedice odbijanja muževog poziva u postelju od strane žene naglašavaju važnost bračne obaveze u islamskom braku. Ovi hadisi jasno ukazuju na težinu ovog čina i podsjećaju na odgovornost koju supružnici imaju jedno prema drugome.

Prema hadisima koje su zabilježili El-Buhari i Muslim, Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao kako žena koja odbije mužev poziv u postelju biva prokleta od strane meleka sve do svitanja. Ova izjava naglašava ozbiljnost odbijanja muževog poziva i pokazuje koliko je važno da se bračni odnosi temelje na međusobnom razumijevanju i poštovanju. U drugoj verziji ovog hadisa, također zabilježenoj od strane El-Buharija i Muslima, dodaje se da meleki proklinju ženu sve dok se ne vrati mužu, što dodatno ističe ozbiljnost situacije.

Imam En-Nevevi, poznati islamski učenjak, tumači ove hadise kao dokaz da je ženi zabranjeno odbiti spolni odnos s mužem osim ako nema valjano šerijatsko opravdanje. Čak i u slučaju mjesečnog ciklusa, žena ne smije potpuno odbiti muža, jer je dozvoljeno naslađivanje tijelom iznad pojasa. Ovaj stav En-Nevevija pokazuje koliko je važna bračna bliskost i koliko je bitno održavati bračne obaveze čak i u posebnim okolnostima.

Također, iz hadisa se može zaključiti da prokletstvo na ženu traje sve dok ne prestane činiti grijeh, odnosno do svitanja, kada mu više nije potrebna ili kada se pokaje i vrati mužu. Ovaj aspekt naglašava važnost tewbe (pokajanja) i vraćanja na pravi put kako bi se izbjegle posljedice grijeha.

Još jedan hadis, koji bilježi imam Et-Taberani, ističe ozbiljnost neposlušnosti žene prema mužu. U ovom hadisu se kaže da tri osobe neće imati primljene namaze niti će im se dobra djela uzdizati Allahu, među kojima je i žena na koju je muž s pravom ljut. Ovaj hadis dodatno potvrđuje koliko je važno da supruga poštuje i odgovara na potrebe svoga muža.

Imam Ibn Tejmijja također naglašava važnost usklađivanja bračnih odnosa, navodeći da muž ima pravo tražiti bliskost sa suprugom kada god to poželi, osim ako to njoj ne nanosi štetu ili je odvlači od važnih obaveza. Ova izjava pokazuje kako je bračna bliskost ključna za održavanje harmoničnog braka, ali i da muž treba biti obazriv prema stanju svoje supruge.

Zaključno, hadisi o kojima je ovdje riječ ukazuju na važnost međusobnog poštovanja i ispunjavanja bračnih obaveza. Islamski učenjaci ističu da je odbijanje muževog poziva ozbiljan grijeh koji može imati teške posljedice, ali također naglašavaju potrebu za razumijevanjem i uzajamnim poštovanjem unutar bračne zajednice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here