PITANJE: Es-selamu alejkum! Moji roditelji su se vjenčali u opštini bez šerijatskog vjenčanja, a kasnije su se razveli. Ja i sestra živimo s majkom, a otac je sada oženjen drugom ženom također opštinski, bez šerijatskog vjenčanja. Moje pitanje je vezano za šerijatsku ispravnost mog porijekla i obaveze prema ocu. Da li se smatram vanbračnim djetetom i da li imam pravo nasljedstva? Također, da li sam dužan brinuti se o ocu nakon razvoda?

ODGOVOR: Ve alejkumus-Selam! Neka je hvala Allahu, Gospodaru svjetova, i neka su salavat i selam na našeg Poslanika Muhammeda, njegovu porodicu i sve njegove ashabe.

Prvo, Allah vas nagradio za trud koji ulažete da oca podučite islamu. Nastavite s mudrošću i lijepim savjetima. Što se tiče vašeg pitanja o šerijatskoj ispravnosti braka, važno je znati da sama činjenica da je vjenčanje obavljeno u opštini ne znači da brak nije validan prema šerijatu. Šerijatski ispravan brak podrazumijeva ispunjenje određenih uslova, kao što su:

  1. Određenost supružnika.
  2. Pristanak i zadovoljstvo obje strane.
  3. Dozvola ženinog staratelja (velija).
  4. Prisustvo dva svjedoka.
  5. Supružnici moraju biti muslimani ili da supruga bude muslimanka ili ehlu-kitabijka (kršćanka ili jevrejka).
  6. Određivanje mehra (bračni dar).

Ako su ovi uslovi ispunjeni, brak je ispravan i smatrate se zakonitim djetetom, s pravom na nasljedstvo. Prema islamskim učenjacima, brakovi sklopljeni prije vjerske prakse ili u nevjerstvu, poput predislamskih brakova ashaba, nisu tražili obnavljanje po prihvatanju islama. Tako je vaš status djeteta zakonski i šerijatski ispravan, a nasljedstvo od oca vam pripada ukoliko umre kao musliman.

Što se tiče vaših obaveza prema ocu, islam naglašava dobročinstvo prema roditeljima bez obzira na okolnosti. Dužni ste ga poštovati, pomagati i brinuti se o njemu, čak i ako ne živi s vama. Ako je u potrebi, obavezni ste ga finansijski pomagati. Održavanje rodbinskih veza, naročito s očevom porodicom, također je obaveza, čak i ako oni s vama prekinu kontakt.

Molimo Allaha da vas uputi na pravi put i da vas nagradi za vašu brigu prema roditeljima. Allah najbolje zna!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here