Moli Gospodara za oprost – Allah, subhanehu ve te’ala, kaže: „Tražite od Gospodara svoga oprost jer On, doista, mnogo prašta; on će vam kišu obilnu slati i pomoći će vas imanjima i sinovima, i daće vam bašče, i rijeke će vam dati.“ (Kur’an, Nuh, 10-12). Ovaj ajet podsjeća nas na važnost traženja oprosta od Allaha, jer osim duhovne čistoće, traženje oprosta donosi i materijalne blagodati.

Održavaj rodbinske veze – Enes, radijallahu ‘anhu, prenosi: „Ko god želi da mu se poveća opskrba i da dugo živi, neka održava rodbinske veze.“ (Buhari, Muslim). Održavanje rodbinskih veza nije samo moralna obaveza, već i sredstvo za povećanje opskrbe i dugovječnosti. Ovaj hadis nas uči da Allah nagrađuje one koji se trude održati bliskost i podršku unutar porodice.

Bavi se halal poslom – Allah, subhanehu ve te’ala, kaže u Kur’anu: „Allah uništava kamatu, a unapređuje milosrđa. Allah ne voli nijednog nevjernika, grješnika.“ (Kur’an, El-Bekare, 276). Ovaj ajet nas podsjeća da se bavimo poštenim poslom koji je u skladu sa šerijatskim propisima. Zbog toga je važno izbjegavati nepoštene poslove i usmjeriti se na halal zaradu koja donosi bereket i Allahovu naklonost.

Pozajmi imetak Allahu – Allah, subhanehu ve te’ala, kaže: „Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati?“ (Kur’an, El-Bekare, 245). Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao: „Ko god ispuni neku potrebu svoga brata, Allah će upotpuniti njegove potrebe.“ Ovaj princip uči nas važnosti nesebičnosti i pomaganja drugima. Kada ulažemo svoj imetak na Allahovom putu, kroz sadaku ili pomaganje ljudima, Allah obećava mnogostruku nagradu i podršku.

Udjeljuj sadaku – Ebu Hurejre, radijallahu ‘anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: „Allah, subhanehu ve te’ala, je rekao: ‘Udjeljujte sinovi Ademovi, ja ću vam iz Obilja Svoga dati.’” (Buhari i Muslim). Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je također rekao: „Bogatstvo se zbog sadake ne smanjuje.“ (Tirmizi). Udjeljivanje sadake ne samo da pomaže drugima, već donosi i bereket u naš život. Bogatstvo se umnožava i srce se čisti kada dijelimo s drugima ono što nam je Allah dao.

Budi bogobojazan – Allah, subhanehu ve te’ala, u Kur’anu kaže: „A ko se Allaha boji, On će mu izlaz naći i opskrbit će ga odakle se i ne nada.“ (Kur’an, Et-Talak, 1-2). Bogobojaznost ili takvaluk je ključ uspjeha u životu. Onome ko je bogobojazan, Allah obećava izlaz iz svake situacije i opskrbu iz izvora koje nije mogao ni zamisliti.

Dovi Allahu – Jedan od načina da tražimo dobro za sebe i druge je dova. Često dovi Allahu i moli za ono što ti je potrebno. Primjer dove je: „Gospodaru, daj nam dobro na dunjaluku i na Ahiretu i zaštiti nas od Vatre džehennemske.“ Redovna dova je izraz poniznosti i priznanja da smo svi ovisni o Allahovoj milosti i pomoći. Dova nas povezuje s Gospodarom i otvara vrata Allahovog rahmeta.

Ovi savjeti iz Kur’ana i hadisa podstiču nas da se približimo Allahu kroz različite načine, bilo kroz traženje oprosta, održavanje rodbinskih veza, bavljenje halal poslom, pomaganje drugima, udjeljivanje sadake, bogobojaznost ili upućivanje dova. Svi ovi koraci zajedno donose uspjeh, sreću i bereket u našim životima. Allah, subhanehu ve te’ala, nas podučava da život na ovom svijetu nije samo materijalno bogatstvo, već i duhovno bogatstvo koje se postiže kroz iskrenu vjeru i dobra djela. Neka nas Allah uputi i omogući nam da prakticiramo ove savjete u svakodnevnom životu.

Prevela: Amina Mujela-Botić – minber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here