Čuo sam za jedan događaj u Sanskom Mostu, koji me duboko dirnuo. Riječ je o cijeloj porodici koja se vratila iz Njemačke. Svi su bili moderni – nana s modernom frizurom, snaha i ostali članovi porodice, svi osim jedne osobe. Jedina koja je odstupala od tog modernog imidža bila je njihova unuka. Dok je bila u Njemačkoj, našla je sebi društvo koje ju je motiviralo da se pokrije i počne nositi mahramu. Međutim, porodica nije podržavala njenu odluku. Imali su svi “posla” s njom, kako kažu, i borili su se da je odvrate od tog puta. Smatrali su da se ne uklapa u porodicu i društvo kojem su težili.

Četiri godine su se trudili da je “odviju”, i na kraju su, nažalost, uspjeli. Djevojka je odustala od nošenja mahrame. Tek prije mjesec dana nosila je pokrivalo, a sada, nažalost, te večeri, izašla je na pistu u jednom kafiću, učestvujući u izboru za miss, polugola i sretna što predstavlja ideje svojih roditelja. Ova situacija je toliko bolna i tužna, jer svjedočimo koliko truda i vremena treba da se jedna naša sestra ili majka odluči pokriti, a s druge strane, koliko truda porodica može uložiti da je odvrati od tog puta.

Ovo nije samo priča o jednoj djevojci, već o borbi unutar porodice, gdje su pobijedili oni koji su podržali svjetovni izgled i moderni način života. Mlada djevojka koja je nekada s ponosom nosila mahramu sada predstavlja ideje koje su suprotne vrijednostima islama. Bolno je i teško pojmiti kako neko može izgubiti put zbog pritiska najbližih. Ta borba između svjetovnog i duhovnog u ovom slučaju nije završila na strani istine i vjere, već na strani privremenog i prolaznog svijeta, što predstavlja gubitak ne samo za nju, već i za sve one koji su svjedočili ovom događaju.

Husein ef. Kovačević
Za N-um.com pripremio Admir Ćomić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here