PITANJE: Selam alejkum! Prije nekoliko godina jedna moja komšinica (muslimanka) dolazila je da me prosi za svog sina, ali ja sam je odbila jer mi se momak nije svidio. Onda je sina “ponudila” mojoj rođenoj sestri, ali je i ona odbila. Ubrzo nakon toga mojoj sestri nije bilo dobro, zapala je u depresiju, čak je pila i lijekove, a nekako se desilo da nam je u to vrijeme i ujak preselio na ahiret, tako da je to dodatno pogoršalo njeno psihičko stanje. Tada smo vjerovale da je ta komšinica možda kriva za to što mi je sestra zapala u takvu depresiju jer smo čule da se bavi vradžbinama. Komšinica je prestala da se javlja i dolazi, a mi smo iz očaja potražile pomoć kod jednog hodže. Sestri je toliko bilo loše da je čak pomišljala i na samoubistvo.

Nekako su stvari došle na svoje, njen se život sredio, hvala dragom Allahu. Ja sam duboko ušla u priču, ali morala sam jer je vezano za pitanje na koje, nadam se, imate odgovor i savjet šta mi je činiti. Ja sada imam 25 godina, od tog dana kada je komšinica bila kod nas i kada sam je odbila, ja nemam mladića. Imala sam jednog ubrzo nakon toga i to je trajalo nekoliko mjeseci. Kada je veza postala ozbiljna, ja sam odustala, a ni sama ne znam zašto. Od tada su prošle dvije godine, ali ja ni na jednog ne gledam kao na nekoga s kim bih mogla da živim. Nisam sujevjerna, verujem u sudbinu koju mi je dragi Allah odredio, verujem u Njega. Muči me pitanje postoje li stvarno te vradžbine i ukoliko postoje, ima li neka dova koju bih mogla da proučim da se to poništi? Molim vas za odgovor, već postajem očajna. Hvala!

ODGOVOR: Vaše pitanje je veoma osjetljivo i razumijem vašu zabrinutost i očajanje zbog trenutne situacije.

Prvo i najvažnije, važno je da znate da sihr (vradžbine) i negativne sile koje dolaze od njih zaista postoje u islamskom vjerovanju, ali također je važno razumjeti da ih je moguće neutralizirati i da se sve dešava samo Allahovom voljom. Sihr može utjecati na različite aspekte života, uključujući odnose i brakove, ali uz oslanjanje na Allaha, pravilno liječenje i pojačanu pobožnost, može se neutralizirati njegov utjecaj.

Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

  1. Povećajte ibadet i učvrstite vjeru: Redovno obavljanje namaza, post, sadaka i druge vrste ibadeta mogu pomoći u jačanju vašeg imana i zaštiti od zla.
  2. Rukja (liječenje Kur’anom): Ako sumnjate da ste pod utjecajem sihra, preporučuje se da potražite pomoć kod pouzdanog imama ili učača rukje. Rukja je liječenje Kur’anom, i to može biti od velike pomoći u otklanjanju sihra.
  3. Dova za zaštitu i otklanjanje sihra: Možete redovno učiti dove iz Kur’ana i sunneta koje su namijenjene zaštiti od zla i otklanjanju sihra. Neke od preporučenih dova i ajeta su:
    • Učenje sura El-Felek, En-Nas, i El-Ihlas tri puta ujutro i navečer.
    • Učenje Ajetul-Kursije (Al-Baqara, 255) nakon svakog namaza, te prije spavanja.
    • Učenje posljednja dva ajeta sure El-Bekare (Al-Baqara, 285-286) svake noći.
  4. Čišćenje kuće od sihra: Preporučuje se da svoj dom očistite od bilo kakvih sumnjivih predmeta, amuleta ili hamajlija, ako ih imate. Također, redovno učenje Kur’ana u kući može stvoriti zaštitničku atmosferu.
  5. Povećajte svoje povjerenje u Allahovu odredbu: Važno je zadržati snažan iman i vjerovati da je sve što se dešava dio Allahove mudrosti. Možda Allah ima bolji plan za vas, i svaka poteškoća može biti test vaše vjere ili priprema za nešto bolje.
  6. Psihološka podrška i mentalno zdravlje: Ako osjećate da vam je teško, razmislite o razgovoru s pouzdanim psihologom koji može pomoći u upravljanju osjećajima i pružiti vam dodatnu podršku. Odgovorio: n-um

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here